Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Η υπερψήφιση της Χ.Ε.Κ. δεν αποτελεί μόνο έκφραση διαμαρτυρίας αλλά και πρόταση στάσης ζωής






ΧΡIΣTIANIKH ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

                            ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ                                     15-11-2012


    Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
   Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλες και όλους όσους μας στήριξαν ψηφίζοντας τη Χ.Ε.Κ. για το ΚΥΣΠΕ και το ΚΥΣΔΕ στις εκλογές των αιρετών, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου δεν υπήρχε φυσική παρουσία εκπροσώπου μας στα ψηφοδέλτια. Το αποτέλεσμα – σημαντική άνοδος στους καθηγητές (4,1%), διατήρηση με ελαφρά πτώση στην πρωτοβάθμια (2,5%) – μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για πραγματική Παιδεία στον τόπο μας μακριά από κομματοκρατικές αντιλήψεις και διαχωρισμούς και με γνώμονα την καταξίωση του ανθρωπίνου προσώπου μαθητών και εκπαιδευτικών.
   Η υπερψήφιση της Χ.Ε.Κ. δεν αποτελεί μόνο έκφραση διαμαρτυρίας αλλά και πρόταση στάσης ζωής απέναντι στη ζοφερή πραγματικότητα όχι μόνο της Παιδείας αλλά και της κοινωνικής μας ζωής.
   Με βάση το καινούριο Μνημόνιο οι ασκήσεις «επί χάρτου» που ήρθαν και αφορούν την εκπαίδευση (βλέπε τις υποχρεωτικές μεταθέσεις εκπαιδευτικών ανά την επικράτεια σε περιπτώσεις υπεραριθμίας και την κατάργηση οργανικών θέσεων στα σχολεία) και όσες θα ακολουθήσουν υπό μορφήν Π.Δ. με καταιγιστικούς ρυθμούς (βλέπε την τελική πρόταση της ομάδας εργασίας του ΥΠΑΙΘΠΑ για τη αξιολόγηση), όλο και πιο κατανοητό γίνεται στη εκπαιδευτική κοινότητα ότι δεν έρχονται να θεραπεύσουν χρόνιες αγκυλώσεις του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Κυρίως αφορούν την αναδιανομή του εκπαιδευτικού και μαθητικού δυναμικού στη κατεύθυνση της μείωσης των δαπανών στην εκπαίδευση. Δηλαδή για άλλη μια φορά οι αριθμοί και τα κονδύλια βρίσκονται υπεράνω των ανθρωπίνων προσώπων και των πραγματικών αναγκών τους.        
       Η δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε σήμερα δεν πρέπει να επιτείνει φαινόμενα φόβου, απραξίας και ιδιώτευσης αλλά δυναμικής εγρήγορσης με τη συμμετοχή μας. Να συζητήσουμε μέσα στα σχολεία μας και τους τοπικούς συλλόγους τρόπους αντίδρασης οι οποίες να έχουν συλλογική μορφή με την απαραίτητη στήριξη των γονέων και ευρύτερα της κοινωνίας. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε ν’ αναδείξουμε όλα εκείνα που πρέπει και μπορούν ν’ αλλάξουν στην εκπαίδευση. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε και ν’ αποκρούσουμε τη σφοδρή επίθεση των μνημονιακών πολιτικών που οδηγούν στην υποβάθμιση και τη χειραγώγηση της σχολικής ζωής όλων μας μαθητών και εκπαιδευτικών.
ΜΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΝΑ ΠΟΡΕΥΤΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...