Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Οι γκόλντεν λεβέντες της Ιεραρχίας


Γαιοκτησίες (1.300.000 στρέμματα βοσκότοπων, δασικών και αγροτικών εκτάσεων), κτίρια (γραφεία, καταστήματα, εμπορικά κέντρα και ξενοδοχεία), αμοιβαία κεφάλαια, μετοχές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ (στην Εθνική Τράπεζα, στην τράπεζα Πειραιώς και αλλού), ογκώδεις  καταθέσεις (Εθνική, Eurobank, Proton, Alpha, Πειραιώς) και 10000 ΝΠΔΔ διαχειρίζονται κι αβγαταίνουν μια μυθικών διαστάσεων περιουσία την οποία έχει στην κατοχή της η Εκκλησία της Ελλάδος και η οποία δεν φαίνεται να επηρεάζεται από την κρίση.
Είναι όμως επιχείρηση -και μάλιστα κερδοφόρος- η Εκκλησία; Κι αυτοί που καρπώνονται τα κέρδη της είναι αυτοί που έχουν ανάγκη ή οι παρατρεχάμενοι μιας Ιεραρχίας, που αντιλαμβάνεται τον ρόλο της ως παρακολούθημα των κρατικών υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας;
Κατά την δική μας αντίληψη δεν είναι δουλειά της [επιδοτούμενης] Ιεραρχίας να κάνει μπίζνες, επενδύσεις, χρηματιστηριακά παιχνίδια και να μισθοδοτεί ακριβοπληρωμένους μάνατζερ. Διαφορετικές όμως φαίνεται ότι είναι οι προτεραιότητες της Ιεραρχίας, που κάπως πρέπει να κουλαντρίσει τα περιουσιακά της στοιχεία. Κι επειδή δεν ξέρει πώς προσλαμβάνει «ειδικούς».
Σας θυμίζουμε ότι γενικός διευθυντής της ΕΚΥΟ (Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών της Εκκλησίας), της οποίας ο προϋπολογισμός για το τρέχων έτος ξεπερνά τα 24 εκατομμύρια ευρώ,  είναι ο αμετροεπής κ. Αντώνης Ζαμπέλης, που εγκάλεσε όσους μητροπολίτες πρόσφεραν τον μισθό τους στο κράτος, ο οποίος υπήρξε διευθύνων σύμβουλος του τομέα real estate της Εμπορικής Τράπεζας και επικουρείται από ομάδα συμβούλων οι οποίοι στο παρελθόν διακρίθηκαν ως golden boys. Μεταξύ αυτών ο κ. Χρήστος Χατζηεμανουήλ, πολιτικός παλιόφιλος του κ. Μ. Βορίδη και πρώην πρόεδρος του ΟΠΑΠ, ο κ. Χρήστος Αθανασόπουλος, πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ κ.ά.
Οι άνθρωποι αυτοί υποθέτουμε ότι κάνουν την δουλειά τους. Η Ιεραρχία όμως είμαστε σίγουροι ότι δεν κάνει την δική της...
δημοσιεύθηκε χωρίς να ιδρώσει το αυτί κανενός στο manifesto ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ τ.22




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...