Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος : Η Εκκλησία υπάρχει για να ενώνονται οι άνθρωποι

        







         Επιτυχημένη ήταν η συναυλία που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στον Άγιο Παντελεήμονα,και την οποία συνδιοργάνωσε η Αρχιεπισκοπή Αθηνών με το Μέγαρο Μουσικής.Οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι χάρηκαν το πρόγραμμα που παρουσίασαν  η τετράφωνη χορωδία του ναού, η Ορχήστρα της Καμεράτας υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ και ο Γιώργος Νταλάρας.
        Στη συναυλία εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παραβρίσκονταν η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος , ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Ιωάννης Μάνος, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ.Αναστάσιος κ.ά.
        Στο λόγο που εκφώνησε πριν από τη συναυλία, ο κ. Ιερώνυμος  ανέφερε ότι : "Το νόημα των Χριστουγέννων μας το δίνουν δύο απλές φράσεις που θα ακούσουμε στη σημερινή εκδήλωση: «Ὁ οὐρανός και η γη σήμερον ηνώθησαν τεχθέντος του Χριστού. Σήμερον Θεός επί γης παραγέγονε και άνθρωπος εἰς ουρανούς αναβέβηκε». Ο Θεός γίνεται άνθρωπος για να δοθεί η δυνατότητα στον άνθρωπο να γίνει κατά χάριν Θεός, να θεωθεί. Σε όλες τις εποχές αυτή η πορεία υπήρξε δύσβατη, όχι όμως ακατόρθωτη. Γιατί αυτή η πορεία απαιτεί ο άνθρωπος να βγει από τον εαυτό του και την εγωπάθειά του. Να αναζητήσει και να συναντήσει τον άλλον άνθρωπο που δεν είναι η κόλασις, αλλά η χαρά του. Η Εκκλησία γι’ αυτό υπάρχει για να ενώνονται οι άνθρωποι «ίνα ώσι εν».

Η τέχνη της μουσικής και η δημιουργικότητα του ανθρώπου ενισχύουν προς την πορεία αυτή. Γι’ αυτό και η σημερινή μουσική εκδήλωση είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε ξανά όλοι μαζί τους χυμούς που έθρεψαν τις ψυχές των προγόνων μας και γέννησαν τον πολιτισμό που κληρονομήσαμε. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, της κρίσης των ιδεολογιών, της ψευδεπίπλαστης διανόησης, του ευτελισμού της καλλιτεχνικής και της πνευματικής δημιουργίας και την υποταγή αυτών στον αδηφάγο καταναλωτισμό έχουμε αναπόδραστο καθήκον να συμβάλλουμε ως Εκκλησία στην παραγωγή πολιτισμού".
Δυστυχώς  οι ακροδεξιές  και ρατσιστικές  κραυγές δεν έλειψαν...Ορισμένοι από τους διαδηλωτές απαίτησαν ....την εκτέλεση στο Γουδί ,του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Κάρολου Παπούλια ενώ δεν δίστασαν να αποκαλέσουν... Αντίχριστο τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...