Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟ . 16-1-2010 (Αρχείο)


ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΜΑΝΤΑΜΑΔΟ





Το Σάββατο 16 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Ημερίδα θεολόγων στο Πολύκεντρο Μανταμάδου.
 Η Επιμορφωτική Ημερίδα διοργανώθηκε από το Σχολικό Σύμβουλο Θεολόγων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Α. Αργυρόπουλο, σε συνεργασία με τη Διευθύντρια του Γυμνασίου Μανταμάδου κα. Γραβριέλλα Σουλουγάνη και το Διευθυντή του Γενικού Λυκείου Μανταμάδου κ. Προκόπιο Πλωμαρίτη.

 Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας έγιναν δύο εισηγήσεις. Η πρώτη από την κα. Γαβριέλλα Σουλουγάνη, Δρ. Κοινωνικής Θεολογίας – Διευθύντρια Γυμνασίου Μανταμάδου, με θέμα: «Διδακτικές προσεγγίσεις στο Μάθημα των Θρησκευτικών». Και η δεύτερη από την κα. Αναστασία Σκούρτσου - Αναγνώστου, Θεολόγο Καθηγήτρια, με θέμα: «Το “σχετίζεσθαι” του Θεολόγου».
Η κα. Σουλουγάνη έκανε αναφορά στο ρόλο του θρησκευτικού μαθήματος, στις σχέσεις θεολόγου και μαθητών στη σημερινή σχολική κοινότητα με σύντομη αναφορά στο παρελθόν και επικεντρώθηκε στις διδακτικές αρχές του μαθήματος των θρησκευτικών (απλότητα, προσαρμοστικότητα, εποπτικότητα, διαλεκτικότητα, παιδοκεντρικότητα) και στον τρόπο διδασκαλίας, που σκοπό έχει η μάθηση να γίνεται  ενεργητική. Συγκεκριμένα, η εισηγήτρια τόνισε ότι «για να ξεφύγουν οι μαθητές από την παθητική παρακολούθηση του μαθήματος, επινοούμε μεθόδους που οδηγούν στη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες, για να μάθουν και να εμπεδώσουν τη διδακτέα ύλη. Η μάθηση γίνεται ενεργητική και πρέπει να χαρακτηρίζεται από θετική αλληλεξάρτηση των μελών της τάξης, από ατομική υπευθυνότητα, που σημαίνει ότι η ομάδα δεν ισοπεδώνει κανενός την προσωπικότητα, από χρήση των δεξιοτήτων των μαθητών, όπως ηγετικές ικανότητες, επικοινωνία και ομαδικό πνεύμα».
Η κα. Σκούρτσου – Αναγνώστου μεταξύ των άλλων ανέφερε: «κι αν το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα δίνει βαρύτητα στην απομνημόνευση γνώσεων, εμείς οι θεολόγοι  χρειάζεται να επιμείνουμε με τη δική μας ευθύνη στη δημιουργία καλών και υγιών σχέσεων με τους μαθητές μας. Γιατί η ανάπτυξη δημιουργικότητας του παιδιού, η διαδικασία συγκρότησης της προσωπικότητάς του και οι υπαρξιακές του ανησυχίες δεν περνούν από τον υπολογιστή, αλλά από τη σχέση. Πόσο όμως προσπαθούμε στην κατεύθυνση αυτή; Εξάλλου όταν τα παιδιά ζητούν τη γνώμη μας, δεν έχουν ανάγκη μιας εγκυκλοπαιδικής αναζήτησης, αλλά ψάχνουν να βρουν τρόπο σχέσης μαζί μας. Στις μέρες μας είναι πάρα πολλά τα γνωστικά ερεθίσματα και άπειρες οι πηγές πληροφόρησης που έχουν οι νέοι. Παραμένει όμως ως βαθύτερη ανάγκη τους, η ανάγκη του “σχετίζεσθαι”. Η οποιαδήποτε πληροφορία γύρω απ' την Ορθοδοξία  μπορεί να αποκτήσει νόημα, όταν ο μαθητής γνωρίζει ότι ο δάσκαλός του νοιάζεται γι' αυτόν. Γιατί τι νόημα αποκτούν οι λέξεις που συχνά χρησιμοποιούμε (πρόσωπο, κοινωνικότητα, ταπείνωση, αγάπη), όταν είμαστε απρόσωποι, αγέλαστοι, επικριτικοί; Κι αυτή η ασυμφωνία είναι που κάνει το κακό όσον αφορά τις σχέσεις μας. Μπορούμε,  λοιπόν, να καταλάβουμε ότι μ’ αυτή τη στάση μας πόσο μπερδεύουμε τους μαθητές  μας; Κι έτσι όχι μόνο δεν τους επιτρέπουμε την αναζήτηση του Θεού, αλλά δημιουργούμε  το θυμό τους, την αγανάκτησή τους και την περιφρόνησή τους».
Στην Ημερίδα παραβρέθηκαν, μεταξύ των άλλων, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, κα. Αδαμαντία Κοντέλλη, η οποία στο χαιρετισμό της στους παρισταμένους εξήρε την προσφορά των Θεολόγων Καθηγητών στην εκπαίδευση, οι εκπρόσωποι των Ιερών Μητροπόλεων Μυτιλήνης και Μηθύμνης, π. Κύριλλος Συκής και π. Νικόδημος Κουτζαμπάσης, ο Δήμαρχος Μανταμάδου, κ. Στέφανος Αποστόλου, οι Σχολικοί Σύμβουλοι των Φιλολόγων, κ. Ευστράτιος Αναγνώστου, των Μαθηματικών, κ. Πρόδρομος Ελευθερίου, και της Μουσικής κα. Ευανθία Αναγνωσταρά, οι οποίοι έκαναν ουσιαστικές παρεμβάσεις σε εκπαιδευτικά ζητήματα, ο π. Χρήστος Τσιτμιδέλλης, καθώς και ο π. Ευστράτιος Δήσσος, Αρχιερατικός Επίτροπος Μανταμάδου, στον οποίο από τους διοργανωτές εκφράστηκαν οι ευχαριστίες τους για την όλη προσφορά του στη διοργάνωση της Ημερίδας. Πριν την έναρξη της Επιμορφωτικής Ημερίδας προηγήθηκε Θεία Λειτουργία στο Ιερό Προσκύνημα Παμμεγίστων Ταξιαρχών.







































Περισσότερα:

http://theologoi-school.blogspot.com/2010/12/blog-post_6245.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...