Οι Χριστιανοί σήμερα στα μέρη από τα οποία πρωτοξεκίνησε ο Απόστολος Παύλος. Ερευνήστε την κατάσταση των Χριστιανών στην ταραγμένη σήμερα Συρία (18% του πληθυσμού). Ιστορία του ναού του Αγίου Παύλου στη Δαμασκό (στη θέση που είδε το όραμα), Μονές, κ.ά. Αναφορά και στο Πατριαρχείο Αντιόχειας που βρίσκεται στη Δαμασκό. Η Ταρσός της Κιλικίας (νότια Τουρκία), γενέτειρα του Απ. Παύλου (σώζεται μέρος της αρχαίας πόλης) Σχεδιασμός χάρτη (και με βοήθεια υπολογιστή) με όλες τις περιοδείες του Απ. Παύλου.
Ο Άγιος Αθανάσιος και η Αίγυπτος .Οι Κόπτες (Χριστιανοί της Αιγύπτου) τον θεωρούν δικό τους, συμπατριώτη τους Άγιο. Το ίδιο ισχύει και για τον Μέγα Αντώνιο και τον Παχώμιο. Ο μοναχισμός γεννήθηκε στα μέρη της Αιγύπτου και της Παλαιστίνης –π.χ. 20% των Παλαιστινίων είναι Χριστιανοί». Συλλέγουμε υλικό για τους Κόπτες της Αιγύπτου, για τα μοναστήρια τους, για τις ενορίες τους, για την πνευματική τους ζωή
Ο Άγιος Ιγνάτιος καταγόταν από τη Συρία. Ερευνήστε την κατάσταση των Χριστιανών στη Συρία. Πλυθησμός-Μνημεία-Εκκλησιαστικήή ζωή. Εξετάστε την ιστορία του Βυζαντινού Ναού του Αγίου Παύλου της Δαμασκού, όπου ο Απόστολος άκουσε το Χριστό να του μιλάει.
Η ιστορία της Καππαδοκίας , οι χριστιανοί που ζούσαν εκεί και που εκδιώχθηκαν το 1922. Εξετάζουμε εικόνες από την περιοχή. Ποια είναι η κατάσταση σήμερα;Που εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα. Συνέντευξη από Καππαδόκες για κατανόηση της ιστορικής αξίας της λαϊκής μνήμης.
Το αθόρυβο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος (επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή ή σε μία Μητρόπολη, έρευνα και καταγραφή της δράσης). Χριστιανικές φιλανθρωπικές οργανώσεις που δρουν στην Ελλάδα. Το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας της Αλβανίας σ όλους του ανθρώπους ανεξάρτητα από φυλή, γλώσσα και θρησκεία
Η διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας μέσα από το «Πιστεύω» ,την εκκλησιαστική ποίηση και την υμνογραφία.Ελάχιστοι λαοί κατανοούν σήμερα τη γλώσσα που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί τους πριν από 1620 χρόνια! Στην ελληνική δεν συμβαίνει το ίδιο. Κατανοούμε μεγάλο μέρος της γλώσσας που μιλήθηκε πριν από πολλούς αιώνες.
Στην ΕΕ στην οποία ζούμε υπάρχει απόλυτη θρησκευτική ελευθερία. Είναι μια ανοιχτή κοινωνία όπου συνυπάρχουν λαοί με διαφορετικές παραδόσεις και μιλούν διαφορετικές γλώσσες, Η ελευθερία της πίστης είναι αυτονόητη. Υπάρχουν χώρες στον πλανήτη όπου δεν υπάρχει η ελευθερία της θρησκείας;
Η βία–ο ρατσισμός-η ανεξιθρησκεία-ο θρησκευτικός φανατισμός. Η θέση της ορθόδοξης Εκκλησίας που καταδίκασε το ρατσισμό μέσω του Οικουμενικού Πατριαρχείου το 1878.
Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις στη σημερινή κοινωνία, ο θρησκευτικός πολιτισμός
Ορθόδοξος θρησκευτικός πολιτισμός
Τα ερείπια του Ναού της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια (σημερινή Τουρκία) όπου έγινε η πρώτη Οικουμενική Σύνοδος στην οποία γράφτηκαν τα έξι άρθρα του «Πιστέυω». Οι λειτουργίες που τελεί εκεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κάθε χρόνο. Η σημασία των ιερών χώρων για τους Ορθοδόξους, η σημασία και ο σεβασμός όλων των χώρων λατρείας όλων των θρησκειών.
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών σήμερα.
Όλα τα μεγαλοπρεπή έργα τέχνης της ανθρωπότητας είναι θρησκευτικά μνημεία
Η ιστορία του Παρθενώνα με έμφαση την χρονική περίοδο που χρησιμοποιήθηκε ως χριστιανικός ναός και ως τέμενος.
Θρησκευτικότητα και Θρησκευτικός αποχρωματισμός στην σημερινή κοινωνία.
Ο μοναχισμός στην Ορθόδοξη Εκκλησία και στο Ισλάμ ( Οι επιδράσεις που δέχθηκαν οι Σούφι από τη χριστιανική μοναχική ζωή). Ομοιότητες - διαφορές
Τα Μοναστήρια του Θιβέτ, ομοιότητες-διαφορές με τους ορθόδοξους μοναχούς
Η εβραϊκή κοινότητα της Καβάλας, της Πρέβεζας. Οι εβραϊκές κοινότητες- συναγωγές στην Ελλάδα, στην πόλη που ζούμε. Έρευνα της κοινωνικής καιν θρησκευτικής ζωής των εβραίων συμπολιτών μας.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (Ο χαρισματικός εκκλησιαστικός Ηγέτης)
«Συνάντηση» Ορθοδόξων- Καθολικών στην ΕΕ
Ορθόδοξες και μη χώρες της Ε.Ε : «Συνάντηση» με τις ομόδοξες και ετερόδοξες Εκκλησίες. Η ζωή και η δράση όλων των ορθόδοξων Παροικιών της Ευρώπης.Η επικοινωνία μεταξύ των Χριστιανών και αλλοθρήσκων
Οι Καθολικοί της Σύρου, της Ελλάδας.
Οι ευκτήριοι οίκοι. Επίσκεψη σε καθολικό ναό, σε συναγωγή, σε τέμενος, καταγραφή και ανάλυση των εντυπώσεων από τις επισκέψεις σε συνδυασμό με βιβλιογραφία συνομιλία ή ερωτηματολόγιο με ετεροδόξους, αλλόθρησκους. Κοινά θρησκευτικά σύμβολα: κανδήλα, κερί, λυχνία, κομποσκοίνι, κ.ά.
Η πορεία της δημιουργίας του κόσμου και του ανθρώπου και η εντυπωσιακή σειρά της αφήγησης της ΠΔ που συμπίπτει με την επιστήμη (τελευταίος ο άνθρωπος)
Οι γλώσσες των ανθρώπων σήμερα (διαίρεση στη Βαβέλ-ένωση στην Πεντηκοστή)
Οι πρώτες οργανωμένες κοινωνίες των Εβραίων στην ΠΔ και των Χριστιανών ως πρότυπο οργανωμένης κοινωνικής ζωής
Ο μονοθεϊσμός του εβραϊκού λαού, ο μονοθεϊστικές τάσεις των αρχαίων Ελλήνων
Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός: ο πραγματικός ανθρωπιστής
Η ειρήνη: ένα πανανθρώπινο όραμα. Ο Χριστιανισμός και η ειρήνη
Παροιμιώδεις εκφράσεις που έχουν τη ρίζα τους στην ΠΔ (π.χ. έγινε στήλη άλατος, αντί πινακίου φακής, κ.ά.) και χρησιμοποιούνται σήμερα.
Γνωρίζω τους συμπολίτες μου: Αρμένιοι της Αλεξανδρούπολης.
Γνωρίζω τους συμπολίτες μου: Μουσουλμάνοι της Κομοτηνής.
Γνωρίζω τους συμπολίτες μου: οι πρόσφυγες στην περιοχή μας.
Οι φυλακισμένοι αδελφοί μας
Το πολυπολιτισμικό Βυζάντιο μέσα από την ιστορία της Θράκης.
Βυζαντινά και Οθωμανικά κτίσματα της περιοχής μου
Ιστορικές μορφές της Θράκης (όλων των θρησκειών)
Παιδεία και θρησκεία: οι αξίες και η θρησκευτική εκπαίδευση
Κοινά στοιχεία Χριστιανισμού-Μωαμεθανισμού
Η συμβολή του Χριστιανισμού στην άρση των θρησκευτικών προκαταλήψεων στη σημερινή κοινωνία
Δεν έχει θέση ο θρησκευτικός φανατισμός στη σημερινή κοινωνία
Αντώνιος Χατζόπουλος, δρ Θεολογίας, Σχολικός Σύμβουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου