Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Από την εκδήλωση για τους Τρεις Ιεράρχες στην ενορία της Παναγίας Φανερωμένης Κοζάνης

Πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013 στις 7 το απόγευμα η εκδήλωση που οργάνωσε η ενορία της Παναγίας Φανερωμένης Κοζάνης, θέλοντας να τιμήσει τους εκπαιδευτικούς των σχολείων της ενορίας.Μίλησε ο Σχολικός Σύμβουλος θεολόγων Δυτικής Μακεδονίας και Πέλλας κ. Ανδρέας Αργυρόπουλος, με θέμα: 
« ΤΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ. (Οι Τρεις Ιεράρχες για την παιδεία, την επιστήμη, τη νεολαία) ». Τον ομιλητή παρουσίασε ο Μιχάλης Κρανιώτης,Θεολόγος Καθηγητής στο 4ο ΓΕΛ Κοζάνης ,ο οποίος κατά την έναρξη της εκδήλωσης  ανέφερε:"Στον απόηχο της ιερής μνήμης της ιερής μνήμης των Τριών Ιεραρχών εντάσσεται η σημερινή μας εκδήλωση. Η ενορία της Παναγίας Φανερωμένης οργάνωσε την αποψινή εόρτια σύναξη θέλοντας να τιμήσει όσους, εν τοις ορίοις της ποιμαντικής της ευθύνης της μοχθούν  για την παιδεία του γένους.

            Ο κοινός εορτασμός των Τριών Πατέρων από την Ορθόδοξη Εκκλησία και την Ελληνική Παιδεία καθιερώθηκε επίσημα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών πριν από 200 χρόνια περίπου. Τον  11ο αιώνα ορίστηκε η 30η Ιανουαρίου ως γιορτή και των Τριών για να αντιμετωπιστούν ποιμαντικά προβλήματα και διασπαστικές τάσεις της εποχής. Έζησαν όμως και οι Τρεις στον μακρινό 4ο αιώνα μ.Χ.. Προικισμένοι με φυσικά προσόντα πρόσθεσαν σ’ αυτά τους καρπούς της σπουδής, της επιμέλειας και της αγιασμένης βιοτής τους.
            Πώς μεταφέρονται όμως όλα αυτά στο σήμερα; Δεν απέχει πολύ η εποχή μας από τότε; Άλλα πράγματα συγκινούν τώρα τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τους νέους. Γιατί επιμένουμε και προβάλλουμε κάθε χρόνο τις μορφές και το έργο τους; Δεν προχωρήσαμε αρκετά στις επιστήμες, στον πολιτισμό, στην τεχνολογία, για να επιστρέφουμε σε σκοτεινές εποχές και ξεπερασμένα πρότυπα;
            Καλεσμένος μας ο κ. Ανδρέας Αργυρόπουλος σχολικός σύμβουλος θεολόγων για να αναπτύξει το θέμα: «Το επαναστατικό μήνυμα των Τριών Ιεραρχών.(Οι Τρεις Ιεράρχες για την επιστήμη, τη νεολαία,την κοινωνία)." Μετά το πέρας της εισήγησης ακολούθησε γόνιμος διάλογος μεταξύ των παρισταμένων οι οποίοι στη πλειονότητά τους ήταν γονείς και εκπαιδευτικοί.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...