Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Νέα Ευθύνη:«Προκλήσεις για την Ορθόδοξη Εκκλησία στον 21ο αιώνα»






Νέα Ευθύνη
Πατησίων & Πολυτεχνείου 1, Αθήνα, τηλ. 210 85.47.723 - 210.52.000.77
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Νέα Ευθύνη, τχ. 15 (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2013)
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
«Προκλήσεις για την Ορθόδοξη Εκκλησία στον 21ο αιώνα»

Ποια μπορεί να είναι η αποστολή της Εκκλησίας σ' έναν κόσμο οικονομικής δυσανεξίας, κρίσης των αξιών και υπαρξιακής αβεβαιότητας; Πώς μπορούν ν' αναμετρηθούν οι υπεραιώνιες διδασκαλίες και αρχές της με μια σειρά καινοφανών προβλημάτων (ψηφιακός κόσμος, βιοηθική, οικολογία κ.λπ.) που απασχολούν τον εκκοσμικευμένο άνθρωπο της παγκοσμιοποιημένης μας εποχής; Ποιες είναι οι καινούργιες συνθέσεις αλλά και οι ρήξεις με το παρελθόν που απαιτούνται, ώστε να διαφυλαχθεί αφενός η πληρότητα της πίστης και της αλήθειας της και αφετέρου να συνεχίσει η Εκκλησία να ανακαινίζει τον κόσμο;
Η εποχή μας θέτει ερωτήματα και πειρασμούς στην Εκκλησία. Για να τα απαντήσει και ο λόγος της να εισακουστεί απαιτείται συμπόρευση του κλήρου και του λαού, της θεωρίας και του βιώματος, της Συνόδου και της μάχιμης θεολογίας. Η μεγαλύτερη πρόκληση, δηλαδή, είναι η θεολογική αναγέννηση του εκκλησιαστικού σώματος, η αφύπνιση των επαναπαυμένων ή ψυχικώς ετερόνομων πιστών μέσα σε μια Εκκλησία που δεν θα αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως φορέα εξουσίας, πολιτικής ή μεταφυσικής, αλλά ως άθλημα διακονίας.
Αφιερωμένο στις προκλήσεις που έχει ν' αντιμετωπίσει η Εκκλησία στον 21ο αιώνα, το 15ο τεύχος της Νέας Ευθύνης συγκεντρώνει κείμενα ορισμένων από τις πιο ενδιαφέρουσες φωνές της σύγχρονης ελληνικής θεολογίας. Και αυτονόητο είναι ο διάλογος αυτός, μ' όλες τις διαφοροποιήσεις και τις αντιθέσεις που εύλογα σημειώνονται, να διεξάγεται εντός της εκκλησιαστικής κοινότητας και να ανοίγει με τα κείμενα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και τουΑρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου. Συνεργάζονται επίσης οι: Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης, Σπυριδούλα Αθανασοπούλου-Κυπρίου, Θεόφιλος Αμπατζίδης, Πέτρος Βασιλειάδης, Γιώργος Βλαντής, Κώστας Βραχνός, Σταύρος Γιαγκάζογλου, Χρήστος Γιανναράς, π. Ευάγγελος Γκανάς, Σωτήρης Γουνελάς, Σταύρος Ζουμπουλάκης, π. Βασίλειος Θερμός, Παντελής Καλαϊτζίδης, Μαριάνος Δ. Καράσης, Γιώργος Κόρδης, π. Νικόλαος Λουδοβίκος, π. Παντελεήμων Μανουσάκης, Νίκος Μανωλόπουλος, Δημήτριος Μόσχος, Μιχάλης Πάγκαλος, Ηλίας Παπαγιαννόπουλος, Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, π. Χρυσόστομος Παπαθανασίου, Ιωσήφ Ροηλίδης, Βασίλης Σαρόγλου, Δανιήλ Ι. Σαχάς, Αλέξανδρος Μ. Σταυρόπουλος, Δημήτριος Δ. Τριανταφυλλόπουλος και Παναγιώτης Αρ. Υφαντής.
Το αφιέρωμα κλείνει με δύο κείμενα για τις προκλήσεις που έχει ν' αντιμετωπίσει σήμερα ο χριστιανισμός και που γράφτηκαν ειδικά για τη Νέα Ευθύνη(Douglas Farrow και Richard Kearney) και με μια συνέντευξη του καθηγητή Heinrich Holze στον Δημήτρη Αγγελή για τη σχέση της λουθηρανικής εκκλησίας και του ναζισμού.
Στους αισθητά περιορισμένους λόγω του αφιερώματος «Προσανατολισμούς» δημοσιεύονται κείμενα των Κώστα Χατζηαντωνίου, Διονύση Κ. Μαγκλιβέρα, Αντώνη Μακρυδημήτρη, Ν.Δ. Τριανταφυλλόπουλου, Ηλία Κεφάλα, Γιώργου Βέη, Μιχ. Π. Δοξιάδη, Κώστα Μελά, Βασιλικής Τσακίρη καιΧαράλαμπου Φύτρου.
Το τεύχος κοσμείται με σχέδια του αγιογράφου Ευστάθιου Γιαννή.
Καλή ανάγνωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...