Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΘΟΡΙΟ….




Λήμνος



ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΘΟΡΙΟ….

«Τῶν τε γάρ καλῶν ἐσμεν  ἐπιθυμητικοί φυσικῶς  εἰ καί ὅτι μάλιστα ἂλλω ἂλλο φαίνεται καλόν και στοργήν πρός τό οἰκεῑον καί συγγενές ἒχομεν ἀδιδάκτως» (Μ. Βασιλείου, Όροι κατά Πλάτος, β  MPG 31, 909Β)
Αν δεχτούμε , επίσης, ότι τα πρόσωπα δεν προσδιορίζονται μόνο από τις συνθήκες , αλλά δραστηριοποιούνται ηθικά , παιδαγωγικά  εντός όλων των ιστορικών δυσκολιών και αν υπογραμμίσουμε, επιπρόσθετα, τις αντιξόοτητες του Αιγαίου Πελάγους –πέραν των  ωραιοτήτων- στην άσκηση του παιδαγωγικού λειτούργηματος, κατανοούμε πλήρως  τον αγώνα και την αγωνία όσων διακονούν το αγαθό της παιδείας  ακόμη και στο ακριτικότερο χωριό της ελληνικής γης.
Φίλε , Ανδρέα Αργυρόπουλε, διότι έτσι αισθανόμαστε , αλλά και συνάδελφε και πρώην Σύμβουλε των Θεολόγων Βορείου Αιγαίου, δέξου και από εμάς τις ταπεινές μας ευχαριστίες για την ειλικρινή, ανιδιοτελή, εύχαρι και πάντα πρόθυμη  προσφορά και καθοδήγησή σου στο έργο που μάς έταξε η πολιτεία και η χάρη του Θεού, στην ακριτική Λήμνο. Ένα νησί που αγάπησες και εμπιστεύθηκες. Ένα νησί το οποίο αγωνίζεται να σταθεί, όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα, στους χαλεπούς καιρούς μας. Η εκπαίδευση αιμορραγεί, το ίδιο και η κοινωνία.
Όμως, όπως  στην Θεολογία που η αλληλοπεριχώρηση  ενώνει τα πρόσωπα χωρίς να αίρει την αυτονομία των , έτσι και στην εκπαίδευση δεν διαθέτουμε άλλη μέθοδο επιτυχημένης συμβίωσης. Η προσευχή του Κυρίου μας «ἵνα πάντες ἕν ὦσι..(Ιω 17,21), όταν στο εκπαιδευτικό κύτταρο της κοινωνίας, το σχολείο, επικρατεί, τότε γίνεται μεγάλη ευλογία και πρόοδος.  Ζούμε πλέον σ΄ έναν κόσμο που  θέλει την διαφορετικότητα ως στοιχείο εμπλουτισμού και όχι απομόνωσης και γκετοποίησης, που αποκηρύσσει τους ευσεβισμούς και τις τυπολατρίες. Ως θεολόγοι και παιδαγωγοί το γνωρίζουμε καλά. Όπως και τους κινδύνους των αφομοιώσεων και των καταπιέσεων. Ένα είναι βέβαιο. Η αλήθεια πάντα καρποφορεί.
Με τις λιγοστές αυτές σκέψεις σου ευχόμαστε καλή δύναμη και συνέχεια στα νέα σου καθήκοντα, στην Π.Δ.Ε  Δ. Μακεδονίας

Λήμνος, Μάιος 2012

Για την αντιγραφή ,Πάτσης Χρήστος

Υ.Γ Εγκάρδιους χαιρετισμούς από τους Συναδέλφους με τους οποίους συνεργάστηκες στα σχολεία Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου και ιδιαίτερα από τον π. Προϊστάμενο του Γραφείου Β/θμιας Εκπ/σης και νυν Διευθυντή του Γυμνασίου Μύρινας κ. Ρόκκο Εμ.



Άγιος Ευστράτιος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...