Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Δημήτρης Μοράρος...Έτος Παπαδιαμάντη

 



Συνομιλία λόγου και εικόνας
Στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο του Καλλιτεχνικού Οργανισμού του Δήμου Βόλου, παρουσιάζεται την Πέμπτη στις 17 Φεβρουαρίου, το Ημερολόγιο 2011, για το έτος Παπαδιαμάντη· 100 χρόνια από τον θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη – έκδοση του Μουσείου Παπαδιαμάντη στην Σκιάθο – με έκθεση των προτύπων έργων του ζωγράφου Δημήτρη Μοράρου, με αφορμή διηγήματα του Σκιαθίτη λογοτέχνη.
Πάνω από 50 έργα μαζί με προσχέδια, χαρακτικά και πορτραίτα, όλα σχετικά με το έργο του Παπαδιαμάντη. Μια συνομιλία λόγου και εικόνας.
Συμμετέχουν: οι παιδικές βιβλιοθήκες από το Στέκι Παιδιού  Κ.Ο. ΔΗΠΕΘΕ και του «Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών» του Δήμου Βόλου με εκπαιδευτικά προγράμματα. Με αφορμή αυτή την έκθεση, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚEΒΙ) πλαισιώνει την εκδήλωση με την κινητή έκθεση ταμπλό, με πορτραίτα και εργογραφία του λογοτέχνη.
Στον χώρο θα προβάλλεται η ωριαία ταινία του Γιάννη Μάγγου με θέμα την «Φόνισσα» και τη διαδρομή της στους πραγματικούς χώρους.
Ταυτόχρονα στο Βιβλιοπωλείο - Καφέ «Χάρτα», θα εκτίθενται τα έργα, που έχουν ιχνογραφηθεί από τον ίδιο καλλιτέχνη Δημήτρη Μοράρο για τα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη:
·         Ο Έρωτας στα χιόνια, Διήγημα με 15 ζωγραφιές κι ένα χαρακτικό-οξυγραφία-του ζωγράφου, Μυγδονία, Θεσσαλονίκη 2001
·         Ο ξεπεσμένος Δερβίσης, Διήγημα με 15 ζωγραφιές, με επιλογικό σημείωμα Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλου, και CD με απαγγελία Θωμά Κοροβίνη, Μυγδονία, Θεσσαλονίκη 2004 και
·         Να είχε ο έρωτας σαΐτες, επτά αγαπητικά διηγήματα με εννέα ζωγραφιές του Δ. Μοράρου, που εκδόθηκε από το ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ* τον Οκτώβριο του 2010.
Την Τρίτη 22 Φεβρουαρίου στις 8 μμ θα γίνει, στο πατάρι του βιβλιοπωλείου ΧΑΡΤΑ, παρουσίαση του βιβλίου Να είχε ο έρωτας σαΐτες, επτά αγαπητικά διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Θα μιλήσουν οι Κώστας Ακρύβος και Διονύσης Λεϊμονής, φιλόλογοι – συγγραφείς. Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας του Γιάννη Μάγγου «Η Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη: Μια πρωτότυπη οπτικοακουστική παρουσίαση». Η προβολή θα επαναληφθεί στο Κέντρο Τέχνης Ντε Κίρικο τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου στις 8 μμ.
Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι μέχρι την 15η  Μαρτίου, και θα είναι ανοιχτά πρωί και απόγευμα. Για τα εκπαιδευτικά προγράμματα να υπάρχει προηγουμένως επικοινωνία με το Στέκι Παιδιού.










Ο Δημήτρης Μοράρος  είναι από το Βόλο. Γεννήθηκε το 1957. Σπούδασε στην Αθήνα Εφαρμοσμένες Τέχνες με την Χ. Μυταρά και Ζωγραφική ως βοηθός και μαθητής του Γιάννη Τσαρούχη στο Μαρούσι και το Παρίσι (1975-1978). Μελέτησε τη Βυζαντινή Ζωγραφική στις Καρυές του Αγίου Όρους με τον Ιερομόναχο Γεράσιμο.
Εργάζεται  ως ζωγράφος χαράκτης και καλλιτεχνικός επιμελητής εκδόσεων. Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις και έχει πραγματοποιήσει 29 ατομικές. Έχει εικονογραφήσει 17 βιβλία. www.moraros.gr




Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, Μεταμορφώσεως 3 Βόλος.  Βιβλιοπωλείο - Καφέ «Χάρτα», Σκενδεράνη 16α Βόλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...