Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011

Άρης Βελουχιώτης:Η κατάργηση της θρησκευτικής συνείδησης είναι πράμα αδύνατο

αφιερωμένο εξαιρετικά ...
 Λένε ότι ο κομμουνισμός χαλνά τις εκκλησιές και γδέρνει τους παπάδες. Τόσο χαζοί είναι λοιπόν οι κομμουνιστές να χαλάσουν τις εκκλησιές, που δεν τους εμποδίζουν σε τίποτα;
Οι εκκλησιές μας φταίνε ή τα καράβια του Εμπειρίκου; Γιατί λοιπόν να κάψουμε τις εκκλησιές;
Θα γδάρουμε τους παπάδες; Μα γιατί; Εμείς βλέπουμε, ότι χιλιάδες παπάδες βρίσκονται τώρα στην πρωτοπορία του κινήματος μας και η συμβολή του κλήρου, που στάθηκε στο πλευρό μας, υπήρξε ανεκτίμητη.
Μήπως συμβαίνει το αντίθετο; Γιατί αυτοί που εμφανίζονται σαν προστάτες της εκκλησίας, γκρεμίσανε μαζί με τους Γερμανούς και γδέρνουνε παπάδες.
Ο κομμουνισμός, λένε, θα καταργήσει την θρησκεία. Μα η θρησκεία είναι ζήτημα συνείδησης. Πώς θα καταργηθεί λοιπόν; Η κατάργηση της θρησκευτικής συνείδησης είναι πράμα αδύνατο, έστω κι αν ακόμα οι κομμουνιστές θέλανε να την καταργήσουν. Η θρησκευτική συνείδηση δεν καταργείται με απλές διαταγές. Αν συνέβαινε ένα τέτοιο πράμα, αυτό θα έμοιαζε με την διαταγή πού έβγαλε κάποτε ένας αστυνόμος στην Ανάφη, με την οποία απαγόρευε την πάλη των τάξεων!
Το τι θα γίνει στο πολύ μακρινό μέλλον, το πώς θα σκέπτονται οι άνθρωποι τότε, είναι άλλο πρόβλημα. Και κανένας πολιτικός δε μπορεί να βγάλει νόμο για το τι θα πρέπει να γίνει ύστερα από 200 η 500 χρόνια. Ούτε λοιπόν κι εμείς θα βγάλουμε τέτοιο νόμο. Μας ενδιαφέρει το πώς θα προκόψει ο λαός μας σήμερα κι όχι το τι φιλοσοφικές πεποιθήσεις θα έχει ύστερα από 500 χρόνια.
Συνεπώς καταλαβαίνετε τώρα, ότι αυτοί που διαδίδουν αυτές τις συκοφαντίες επιδιώκουν άλλους σκοπούς, προσπαθώντας με το μέσο αυτό της συκοφαντίας να εξαπατήσουν το λαό και να διαιωνίσουν την κυριαρχία τους πάνω του. Αν μάλιστα εξετάσουμε βαθύτερα το πράμα αυτό, θα δούμε ότι αυτοί είναι άθρησκοι, γιατί σε αυτούς δεν υπάρχει ούτε ίχνος θρησκευτικής συνείδησης κι ο μόνος που λατρεύουν είναι ο Θεός Μαμμωνάς, ο Θεός του χρήματος…Άρης Βελουχιώτης: ο λόγος στη Λαμία (Οκτώβρης του 1944)

2 σχόλια:

  1. Τέτοια έλεγε, και τον έφαγε το ίδιο του το κόμμα... την αλήθεια και την εντιμότητα ελάχιστοι την αντέχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 'Ενστασις!Ο αυτοκτονήσας εκφράζει γνήσια μαρξιστικές θέσεις (του στυλ ανεχθείτε τη θρησκεία μεχρι να σβήσει απο μόνη της)
    Αυτη την πολιτικοποιηση της Πιστεως δεν τη βλέπω με καλό μάτι.Καντε καμιά προσευχή για τον Άρη και το Ζαχαριαδη δίοτι δύσκολα τα πράγματα για τους αυτόχειρες!
    Ρε ευλογημένοι θέλουμε να φυγουμε από την εθνικοφρονα εκδοχή της Ορθοδοξίας και μας πετάτε στην αντίπερα οχθη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...