Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Πέθανε ο ιερέας που είχε αντιταχθεί στον Πινοσέτ




Ο Γάλλος ιερέας που είχε λάβει τη χιλιανή υπηκοότητα, Πιερ Ντιμπουά, γνωστός για τη δράση του κατά της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ (1973-1990), πέθανε σήμερα σε ηλικία 80 ετών, όπως ανακοίνωσε η χιλιανή εκκλησία.

Ο Πιερ Ντιμπουά, που είχε προσβληθεί από Πάρκινσον, έλαβε τη χιλιανή υπηκοότητα το 2001 και ζούσε σε μια συνοικία του νότιου Σαντιάγο, οι κάτοικοι της οποίας είχαν αντιταχθεί στο καθεστώς Πινοσέτ.
Από τη συνοικία αυτή, μια από τις πιο φτωχές της πρωτεύουσας, ο Ντιμπουά είχε υποστηρίξει με τη βοήθεια ενός άλλου Γάλλου ιερέα, του Αντρέ Ζαρλάν, τον αγώνα των κατοίκων εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος. Ο Αντρέ Ζαρλάν είχε πεθάνει στις 4 Σεπτεμβρίου 1984, στη διάρκεια διαδήλωσης από σφαίρα στο κεφάλι, ενώ διάβαζε τη βίβλο.

Στο βίντεο που ακολουθεί ακούγεται ο Ζαρλάν λίγα λεπτά πριν πέσει νεκρός να διαβάζει αποσπάσματα από τη Βίβλο:

Μετά την απόπειρα κατά του Πινοσέτ το Σεπτέμβριο του 1986 και της εντεινόμενης καταστολής, ο Ντιμπουά συνελήφθη και απελάθηκε. Στην Ελβετία, άρχισε να εργάζεται για τη δημιουργία των επιτροπών των εξόριστων και κατάφερε να σηκώσει 21 κοινότητες σε τρεις χώρες, μέχρι την επιστροφή του στη Χιλή το 1990.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

http://www.zougla.gr/kosmos/article/pe8ane-o-iereas-pou-ixe-antitax8i-ston-pinotset

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...