Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

JoJo Billingsley: Το κορίτσι των Lynyrd Skynyrd, τώρα τραγουδάει με τους αγγέλους




 
 
Η JoJo Billingsley ήταν μια από τις τρεις backing singersτραγουδίστριες των Lynyrd SkynyrdΟι άλλες δύο ήταν η Cassie Gaines και η Leslie HawkinsΟ αρχηγός του θρυλικού συγκροτήματος, Ρόνι Βαν Ζαντ τους είχε δώσει το όνομα "TheHonkettes".

Γεννήθηκε ως Deborah Jo Billingsley, στις 28 Μαΐου του 1952, στο Μέμφις, μεγάλωσε στο Μισισιπή και ήταν το νεότερο από τα επτά παιδιά της οικογένειας. Ξεκίνησε τραγουδώντας στην εκκλησία στην ηλικία των 3. Όταν έγινε 12, ήταν η σολίστ στη χορωδία της Πρώτης Βαπτιστικής Εκκλησίας στη Senatobia. Μια από τις αγαπημένες της τραγουδίστριες ήταν η Aretha Franklin. Της άρεσαν επίσης οι Elvis, Otis Redding, Janis Joplin, the Allman Brothers, και Delaney & Bonnie. Ξεκίνησε τραγουδώντας σε ένα τοπικό συγκρότημα κατά τη διάρκεια του Γυμνασίου και το 1972,έγινε μέλος μιας μπάντας με το όνομα “Oil Can Harry” η οποία έπαιζε rock, rhythm & blues, & soul.

 
Κάποια στιγμή ένας φίλος της ηχολήπτης την σύστησε στουςLynyrd Skynyrd, το οποίο δοκίμαζε τραγουδίστριες για backup. Όταν ο φίλος της την παρουσίασε στον Ρόνι Βαν Ζαντ, εκείνος, χωρίς ακρόαση, είπε στους άλλους, "Μας κάνει μια χαρά!" Άλλαξε το όνομά της σε Jo Jo Billingsley και βγήκε στη σκηνή σχεδόν αμέσως.

Έτσι μπήκε στον κόσμο του ροκ εν ρολ – ένα κόσμο με ​​ναρκωτικά, αλκοόλ και party life. Για τριάμισι χρόνια ταξίδεψε με τους Lynyrd Skynyrd σε μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο.
 
  
Τελευταία φορά που η Deborah Jo τραγούδησε με τους LynyrdSkynyrd ήταν τον Αύγουστο του 1977. Η μπάντα αποφάσισε να μειώσει τις θηλυκή παρουσία και να επιστρέψει στο αρχικό τους ήχο. Τον Οκτώβριο, όμως αποφάσισαν να επαναφέρουν τις τραγουδίστριες. Ο Ρόνι Βαν Ζαντ κάλεσε την Jo Jo, να επανασυνδεθεί με το συγκρότημα για μια συναυλία στο Greenville, της Νότιας Καρολίνας, μετά την οποία θα πετούσαν προς το Μπατόν Ρουζ και στη συνέχεια στο Λιτλ Ροκ. Δεδομένου ότι ήταν στο σπίτι της μητέρας της στο Μισισιπή, λίγες μόνο ώρες από το Λιτλ Ροκ, η Jo Jo τον έπεισε να της επιτρέψει να μην πάει στις συναυλίες στο Γκρήνβιλ και το Μπάτον Ρουζ και να τους βρει στοLittle Rock.

 
Το ίδιο βράδυ που είχε αποφασίσει να επανασυνδεθεί με το συγκρότημα, η Jo Jo είχε ένα τρομερό όνειρο - τόσο τρομακτικό που σηκώθηκε από το κρεβάτι ουρλιάζοντας. Η μητέρα της έτρεξε από ένα διπλανό δωμάτιο και προσπάθησε να την ηρεμήσει. "Είναι μόνο ένα όνειρο. Ξανακοιμήσου", της είπε η μητέρα της. Αλλά, το όνειρο ήταν τόσο ‘ζωντανό’ που η Jo Jo το θεώρησε ως μια θεϊκή προειδοποίηση.

Το επόμενο πρωί, προσπάθησε να τηλεφωνήσει στο συγκρότημα και να τους προειδοποιήσει για το όνειρο. Τελικά, βρήκε τον AllenCollins και του είπε τον εφιάλτη που είχε. Εκείνος της εκμυστηρεύτηκε ότι πρόσφατα είχε ξεσπάσει μια φωτιά σε μία από τις μηχανές του μισθωμένου αεροπλάνου Convair 240. Αργότερα έμαθε ότι εκείνο το πρωί, το συγκρότημα είχε συζητήσει τις ανησυχίες τους σχετικά με το αεροπλάνο και είχε αποφασίσει ότι μετά από αυτή τη συγκεκριμένη περιοδεία, δεν θα συνέχιζαν με αυτήν την αεροπορική εταιρία.

Αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Στις 20 Οκτωβρίου 1977, ενώ πετούσαν από το Γκρίνβιλ, για το Μπατόν Ρουζ, το Convairσυνετρίβη σε ένα δάσος κοντά στο McComb του Μισισιπή, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο ο τραγουδιστής και αρχηγό του συγκροτήματος Ρόνι Βαν Ζαντ, μαζί με τον τραγουδιστή / κιθαρίστα Steve Gaines, την τραγουδίστρια Cassie Gaines (αδερφή του Steve Gaines), και τον βοηθό manager Dean Kilpatrick. Επίσης, σκοτώθηκε ο πιλότος, Walter McCreary, και ο συγκυβερνήτης, William Gray. Οι περισσότεροι από τους άλλους που ήταν στο σκάφος τραυματίστηκαν σοβαρά (δες σχετικό άρθροεδώ).

Όπως η ίδια θυμάται: «Ήμουν στο Μέμφις με τους παλιούς μουσικούς μου φίλους, όταν ήρθε η μητέρα μου και μου είπε την φρικτή είδηση​​. Έσπασε η καρδιά μου! Διαλύθηκα. Πέρασαν πολλά χρόνια που ήμουν στενοχωρημένη. Ακόμα και σήμερα μερικές φορές. Ήταν η καλύτερη μπάντα στον κόσμο και ήταν από τους πιο υπέροχους ανθρώπους που μπορούσες να συναντήσεις. Είναι κρίμα να έχουν ένα τέτοιο τραγικό τέλος ....»

Η Jo Jo συνέχισε στη μουσική βιομηχανία μέχρι το 1980, και σε έναν τρόπο ζωής που η ίδια περιέγραψε ως “running from God” (τρέχοντας μακριά από τον Θεό). Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών κτυπήθηκε σοβαρά τρεις φορές, μία φορά έμεινε σχεδόν νεκρή.

 
Οι πιο εμφανείς ουλές στη ζωή της Jo Jo, ωστόσο, ήταν συναισθηματικές και όχι  σωματικές. Αν και ήταν βαθιές, οι πιο οδυνηρές πληγές δεν ήταν εκείνες που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια που βρέθηκε μακριά από τον Θεό, αλλά εκείνες που προκλήθηκαν από ανθρώπους της εκκλησίας όταν προσπαθούσε να γυρίσει στον Χριστό. Μετά το γάμο της και τη γέννηση του γιου της, η Jo Jo ήθελε να επιστρέψει στην εκκλησία, αλλά λόγω του παρελθόντος της, η μια εκκλησία μετά την άλλη την απέρριπτε. Όμως, τον Φεβρουάριο του 1985, την αγκάλιασε τελικά, μια μικρή εκκλησία στο Oak Cliff του Τέξας, όπου βρήκε την αγάπη, την αποδοχή και τη συγχώρεση. Ήταν σε αυτή την εκκλησία που η JoJo είδε την ζωή της να αλλάζει πραγματικά και να ελευθερώνεται, όπως ομολόγησε η ίδια, "από το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και τον εαυτό της".

Όταν πήγε στην Cullman της "Sweet Home Alabama", η Jo Joβρέθηκε σε μια πεντηκοστιανή εκκλησία, όπου σύμφωνα με τη δική της μαρτυρία, "προσευχήθηκε και έλαβε το Άγιο Πνεύμα", ενώ στη συνέχεια ενσωματώθηκε στην εκκλησία ‘Spirit LifeChurch of God’, όπου άρχισε δειλά -δειλά να τραγουδάει και πάλι. Χριστιανικά τραγούδια αυτή τη φορά.

Το 2005, προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για τα θύματα του Τυφώνα Κατρίνα, εμφανίστηκε αρκετές φορές ως "The Honkettes" μαζί με τα πρώην μέλη των Skynyrd, Ed King, Artimus Pyle και Leslie Hawkins.

Το 2006, επανασυνδέθηκε με τα τότε μέλη των Lynyrd Skynyrd και τραγούδησε το "Sweet Home Alabama" στην τελετή εισαγωγής του συγκροτήματος στο Rock and Roll Hall of Fame. Η ίδια λέει ότι δεν την προκάλεσαν τα μέλη της μπάντας, (κάτι που την στενοχώρησε), αλλά όταν βρέθηκε εκεί και την είδαν, την κάλεσαν να τραγουδήσει.   

Τον Απρίλιο του 2007, κυκλοφόρησε το πρώτο της σόλο CD μεgospel τραγούδια.

 
 
Η Billingsley ήταν παντρεμένη με τον Timothy White, με τον οποίον έκανε ένα γιό, τον Justin και μια κόρη την Destiny. Ζούσε στο Cullman της Αλαμπάμα, όπου και πέθανε στις 24 Ιουνίου 2010, μετά από μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 58 ετών.
 

1 σχόλιο:

  1. Αγαπάμε Lynyrd Skynyrd! Βασικά το τελευταίο που περίμενα να δω στο ιστολόγιό σας, μια ανάρτηση για τους κακούς ρατσιστές καπιταλιστές κλπ κλπ Αμερικανούς! Και φωτογραφία με την σημαία του Νότου μάλιστα!!! Εκπλήσσομαι! Ευχάριστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...