Γραφείο Ειδήσεων Amen.gr
Κατά την τριήμερη ενημερωτική και επιμορφωτική συνάντησης των Θεολόγων Σχολικών Συμβούλων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 1 έως 3 Φεβρουαρίου 2012 με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, δέχθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή την επίσκεψη των 17 νέων Θεολόγων Σχολικών Συμβούλων της επικράτειας, οι οποίοι συζήτησαν μαζί του θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Στη συνάντηση ήταν παρόντες επίσης ο Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου, όπως και ο π. Αντώνιος Καλλιγέρης, Διευθυντής του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.
Στη διάρκεια της ωριαίας συνάντησης εξετέθη αρχικά από τον Σύμβουλο του Π.Ι. το πλαίσιο, οι βασικοί άξονες, καθώς και οι καινοτομικές δράσεις του νέου Προγράμματος Σπουδών (ΠΣ) για το μάθημα των Θρησκευτικών στο Δημοτικό-Γυμνάσιο, ενώ στη συνέχεια της συζήτησης και με την πρόταση του Μακαριωτάτου διαμορφώθηκε ένα καταρχήν πλαίσιο διαλόγου με την Διοικούσα Εκκλησία, ώστε να συντελεστεί στον κατάλληλο χρόνο μια σφαιρική και πλήρης ενημέρωσή της για το θέμα αυτό από τους υπεύθυνους σύνθεσης του νέου ΠΣ και τους λοιπούς συντελεστές της εφαρμογής του στο «Νέο Σχολείο».
Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος, και αφού άκουσε τους προβληματισμούς και τις τοποθετήσεις των Σχολικών Συμβούλων, έθιξε με ευθυκρισία, τόλμη και ειλικρίνεια όλα τα ζητήματα που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την θρησκευτική αγωγή τόσο στο πλαίσιο του σχολικού μαθήματος όσο και του κατηχητικού έργου της Εκκλησίας. Στο κέντρο του προβληματισμού του για την ανεπιτυχή μέχρι σήμερα προσπάθεια ανανέωσης αυτού του έργου σημείωσε με έμφαση τις ελλείψεις και ανεπάρκειες του έμψυχου δυναμικού που διακονεί σε αυτό, τόσο σε επίπεδο απλών κατηχητών όσο και θεολόγων καθηγητών, ενώ διατύπωσε ευθέως την ένστασή του για τον συχνά συντεχνιακό τρόπο θεώρησης των προβλημάτων όσο και των προτεινόμενων πρακτικών για τη λύση τους.
Η σημερινή κοινωνικοοικονομική κρίση με όλες τις παραμέτρους της και τις συνέπειές της αποτελεί για τον Αρχιεπίσκοπο το κύριο πεδίο ενδιαφέροντος για την άσκηση πολύμορφης διακονίας προς το δοκιμαζόμενο πλήρωμα της Εκκλησίας, χωρίς ωστόσο να παραθεωρούνται και τα λοιπά φλέγοντα ζητήματα, όπως αυτό της παιδείας και μάλιστα της επιχειρούμενης-προτεινόμενης αναδιαμόρφωσης του περιεχομένου της και των στόχων της στο πλαίσιο του «Νέου Σχολείου», με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την θέση του Μαθήματος των Θρησκευτικών. Η συνάντηση έλαβε τέλος με την ευγενή προσφορά εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου συμβολικών δώρων στους παρισταμένους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου