Στους φιλόξενους χώρους του Πειραματικού Γυμνασίου Καβάλας πραγματοποιήθηκε σήμερα η Ημερίδα με θέμα "Θρησκευτικά και Θρησκευτικότητα" με την συμμετοχή σχεδόν όλων των θεολόγων καθηγητών και καθηγητριών του Νομού. Εισηγητές ήταν μάχιμοι εκπαιδευτικοί των σχολείων της Περιφέρειας ΑΜΘ και ειδικοί στα θέματα που ανέπτυξαν, αλλά και μεταπτυχιακή υπότροφος από την Τουρκία που εκπονεί εργασία στο ΑΠΘ.
Ο Ιωάννης Καράλης ανέπτυξε λεπτομερώς και με την ικανότητα και την εμπειρία που τον διακρίνει το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών Θρησκευτικών που εφαρμόζεται πιλοτικά στα σχολεία. Η αναφορά στα υπέρ και τα κατά έδωσε την ευκαιρία στους συναδέλφους να προβληματιστούν και να αναπτυχθεί έτσι γόνιμη συζήτηση γύρω από το θέμα.
Ο Στέλιος Μπουρμπούλιας έθεσε λεπτομερώς και με ακρίβεια τα θέματα που έχουν σχέση με τον χαρακτήρα του μαθήματος απαντώντας ταυτόχρονα στο ερώτημα: πολιτιστικό-θρησκειολογικό ή ομολογιακό μάθημα;
Η Ξανθή Αλμπανάκη, ειδική στα θέματα της διδακτικής του μαθήματος με τις νέες τεχνολογίες πρόβαλεμε εξαιρετική δεξιότητα μέσω Internet το παιδαγωγικό υλικό των Θρησκευτικών, που ανέπτυξε η ίδια στον Ιστοχώρο της. Έδωσε έτσι την ευκαιρία να γίνει κατανοητή η συμβολή της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Αρετή Κώτση με επιστημονική ακρίβεια παρουσίασε τη θρησκευτική ζωή της Καβάλας κατά τις δεκαετίες πριν την απελευθέρωση και ιδίως την κατάσταση της θρησκευτικής εκπαίδευσης στα εκπαιδευτήρια της πόλης, παραλληλίζοντας επιτυχώς το τότε με το σήμερα.
Η Şebnem Can από την Τουρκία, που εκπονεί μεταπτυχιακή εργασία στο ΑΠΘ ως υπότροφος του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας παρουσίασε τις θετικές εντυπώσεις της από τη θρησκευτική ζωή της ελληνικής κοινωνίας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους/ες να αναπτύξουν ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με την εικόνα του "άλλου" στις σύγχρονες κοινωνίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου