Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Βασίλη Κοντογουλίδη:Οι Χρυσαυγίτες πνευματικοί










Photo: Konstantinos Tsakalidis / Fosphotos.com





Το περιστατικό που ακολουθεί είναι πραγματικό. Λίγες μέρες πριν τις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου του 2012, συνάντησα στον δρόμο έναν γνωστό. Καλό παιδί, τυπικό οικογενειάρχη και φουλ της εκκλησίας. Είχε αγωνία μόλις είδε δημοσιογράφο, θέλησε να τη μοιραστεί. Μαζί και δίλημμα για το τι θα ψηφίσει. Κάναμε κουβεντούλα και αποχαιρετιστήκαμε. Ξαναείδα τον ίδιο άνθρωπο μέρες μετά τις εκλογές και μου ήρθε φλασιά. Τον ρώτησα τι ψήφισε, αν και δεν είχα κανένα λόγο να το κάνω. Από την απάντηση βγήκε η είδηση. «Χρυσή Αυγή» ήταν η απάντησή του. Και ο λόγος; Επειδή αυτό τον συμβούλεψε ο πνευματικός του απ' το Άγιον Όρος!


Δυστυχώς δεν είναι αυτό το πραγματικό περιστατικό το μοναδικό για να αποτελέσει σημείο αναφοράς ενός άρθρου σε μια τέτοια συγκυρία. Πολλοί πνευματικοί έδωσαν γραμμή για Χρυσή Αυγή στις εκλογές και θα ξαναδώσουν και στις επόμενες. Και πολλά πνευματικοπαίδια της εκκλησίας υπάκουσαν και θα υπακούσουν διότι, πολύ απλά, το είπε ο γέροντας! Όσο κι αν ακούγεται εξωφρενικό, παράλογο, θυμίζει μεσαίωνα ό,τι άλλο μπορεί να γράψει κάποιος ελεύθερος άνθρωπος που έχει τη δύναμη του αυτεξούσιου που του έδωσε Θεός, είναι αληθινό. Στον χώρο της εκκλησίας το αβγό του φιδιού γιγαντώνεται. Δεν είναι τυχαίες άλλωστε δηλώσεις ιεράρχη που δημόσια αποκάλεσε καλόπαιδα τους χρυσαυγίτες όπως και Κυριακάτικα κηρύγματα που μιλάνε σαν στελέχη της Χρυσής Αυγής. Επίσης δεν είναι τυχαίες οι λεκτικές επιθέσεις που δέχτηκε ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος ο οποίος με θάρρος και επιχειρήματα αποκάλυψε το ασυμβίβαστο να είναι κάποιος χριστιανός και Χρυσαυγίτης διότι δεν έχει καμία σχέση η αγάπη του Χριστού με το μίσος και τη βία της Χρυσής Αυγής.


Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, θέλω να ξέρω πώς αισθάνονται αυτοί οι πνευματικοί «γέροντες» (κι ας είναι παιδαρέλια κάποιοι εξ αυτών) που δίνουν γραμμή στο κοπάδι τους (τα πνευματικοπαίδια τους εννοώ) για Χρυσή Αυγή. Και τους απευθύνω μια ερώτηση που αποτελεί προϊόν χρόνιας διδακτορικής διατριβής τους. Τι ψυχή θα παραδώσετε «άγιοι πατέρες»;


*Ο Βασίλης Κοντογουλίδης είναι γενικός γραμματέας της ΕΣΗΕΜ-Θ.


1 σχόλιο:

  1. Βουλιάζουν αενάως οι "πνευματικοί" στις εμμονές του φανατισμού τους... Δεν "θεώνται τον κόσμον", αλλά "ροκανίζουν" τον κόσμο. Πάντα ήταν μεγάλη και ισχυρή η σχέση του ιερατείου με τον φασισμό και τα φασιστογενή του υποποπροϊόντα. Η μεγαλύτερη και πιο σπουδαία πράξη των πιστών, είναι να απαλλαγούν εντελώς από την οποιαδήποτε εξάρτησή τους από το ιερατείο, και να ενδυναμώσουν την προσωπική τους σχέση με το Θεό τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...