Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Σουλτάνα Γκαργκάνα:Για το Θεό ,τους Νέους και το Rock n Roll


Εισήγηση στην παρουσίαση του βιβλίου στη Λάρισα (17-05-2019)



Αντρέας Αργυρόπουλος, «Ο Θεός, οι Νέοι και άλλες Rock  ‘ n Roll ιστορίες», εκδ. Αρμός, Αθήνα 2019.


Το τελευταίο βιβλίο του Αντρέα Αργυρόπουλου από τις εκδόσεις Αρμός. Μια πολυπρισματική παρουσίαση της αλήθειας της χριστιανικής πίστης σε  δεκατέσσερις μικρές ενότητες και σε έναν μοναδικό  πρόλογο όπου μοιράζεται μαζί μας, την συνάντησή του με τον Θεό.
Ο Αντρέας Αργυρόπουλος γράφει  με βιωματικό ζωντανό λόγο,  την πρόταση της εκκλησίας του Χριστού για ζωή, απαλλαγμένη από την λάσπη του εγωκεντρισμού, της μισαλλοδοξίας, του φόβου, της αυθεντίας... Θέματα που προσεγγίζουν την σύγχρονη πραγματικότητα, μέσα στην αναζήτηση του αυθεντικού Θεού και της αλήθειας. Μιας αλήθειας που δεν επιβάλλεται γιατί λάμπει μόνο στο χάρισμα της ελευθερίας που δόθηκε στον άνθρωπο από τον ίδιο τον Θεό..
Δεκατέσσερις ενότητες σαν βότσαλα λαμπερά καθαρισμένα από το κύμα. Βότσαλα που τρίφτηκαν στον θεολογικό λόγο, των Αγίων, των Πατέρων της εκκλησίας, αλλά και  σύγχρονων θεολόγων, ιστορικών της θρησκείας , στοχαστών,  από κάθε γωνιά του πλανήτη. Κάθε αράδα  ζυμωμένη με βαθιά θεολογική γνώση, και διδακτική εμπειρία χρόνων. Η καθεμιά  από αυτές  ξεκινάει με ένα μαργαριταράκι στοχασμού, ποίησης, σοφίας.
Πρόσωπα αγαπημένα, μέσα στις σελίδες του βιβλίου.  Μας κοιτάνε στο μάτια. Διαλεγόμαστε. Στεκόμαστε στην ανάσα τους, στο χνάρι που άφησαν στον χρόνο.
Χρυσόστομος, Γρηγόριος Νύσσης, Συμεών ο νέος θεολόγος, Αγία Μαρία Σκόμπτσοβα.
Θερμός ,Ευδοκίμωφ , Στανιλοάε, Κάλλιστος Γουέαρ, Στογιάννος, Μπερντιάεφ, Φλορόφκι, Αμμάς Θεοδώρα, Ματσούκας,  Αναστάσιος,  Χουάν Αρίας, Μητροπολίτης του Σουρόζ Αντώνιος, Πατριάρχης Δημήτριος, Ηλίας Βουλγαράκης, Γοντικάκης, π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (παπά Λίβυος),  Πατέρας Πυρουνάκης, Παπαθανασίου,  Μοσκώφ, Ελιάντε  Κικέρωνας...  Συγγραφείς – ποιητές  - μουσικοί.  Ντοστογιέφσκι, Τολστόι, Robinson, Κλεμάν, Σοπενάουερ,  ErnestoCardenal,  Λειβαδίτης,  Ντύλαν  Τόμας, Ρίλκε, Βρεττάκος,  Τζωρτζ  Χάρισον...   
Συζητήσεις με μαθητές  συμφοιτητές φίλους. Η προϋπόθεση το ανοιχτό μυαλό, η απεμπόληση της βεβαιότητας.   Η συνάντηση με τον άλλο, τον διαφορετικό. Ο συγγραφέας  φαίνεται να αναζητά τον Θεό κάθε στιγμή με τους μαθητές του, με τους ανθρώπους που συναναστρέφεται, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με παρέες φιλικές  στον στενό και ευρύ κοινωνικό του περίγυρο.
Μέσα στις σελίδες του μπορεί να γίνει  αιχμηρός και ίσως δυσάρεστος σε όλους όσους από εμάς πιστεύουν ότι μπορούν να φυλακίσουν τον Θεό στο δικό τους μικρόκοσμο. Ότι διατυπώνεται ως αλήθεια μέσα στις σελίδες του βιβλίου, έχει πατήσει σε γερά θεμέλια. Την Αγία Γραφή,  την Ιερή Παράδοση, σε κείμενα Πατέρων, σε έγκριτους θεολόγους. Τα θέματα που θίγονται πολυποίκιλα.Η Αλήθεια , ο διάλογος ,  η εξουσία, ο φανατισμός, οι αυθεντίες, τα καλούπια, τα  στεγανά, η ελευθερία της αφοσίωσης και της αμφισβήτησης,. Η εκκλησία ως χαρά, ως συνέχεια της Σάρκωσης του Χριστού μέσα στην ιστορία.   Ο Θεός ως πρόσωπο και ως  φίλος, ο πάσχων Θεός, ο Θεός της μάζας, η άρνηση του Θεού μέσα από τον φόβο. Ο Θεός ελευθερωτής και όχι θαυματοποιός. Οι ενοχές, η πίστη όχι ως υποταγή, αλλά ως εμπιστοσύνη και αγάπη. Η γνωριμία με τον εαυτό μας και με τον Θεό, ο Θεός της Ιστορίας. Η αγάπη ως ρίσκο,  πόνος, προσφορά και απόλυτο δόσιμο. Η κόλαση του εγωκεντρισμού, τα καλά και τα κακά παιδιά. Η ύπαρξη του κακού, η κοινωνική ηθική, οι κατεστημένες αντιλήψεις. Η σχέση της πνευματικότητας με την κοινωνικότητα και όχι με την εκκοσμίκευση. Οι θύτες και τα θύματα της ιστορίας.
Σε πάρα πολλά σημεία μπορεί ο αναγνώστης να σταθεί,να συλλογιστεί, να συγκινηθεί. Στέκομαι σε δύο.Το πρώτο, η  πρόσκληση του αγίου σε ένα μικρό παιδί να παίξουν με τον Θεό. Το δεύτερο, η  βραδιά της κηδείας του Ντοστογέφσκυ. Ένα εκπληκτικό σκηνικό που περιγράφει ο Μητροπολίτης της Πετρούπολης. Γονατισμένοι φοιτητές προσεύχονται κλαίγοντας με λυγμούς δίπλα στο σώμα του Ντοστογιέφσκι. Όταν οι καλόγεροι ήρθαν να διαβάσουν το τρισάγιο, οι φοιτητές τους πήραν το βιβλίο από τα χέρια και έψαλλαν οι ίδιοι.  Όπως λέει ο ίδιος ο Μητροπολίτης του είχαν πει ότι τα παιδιά αυτά ήταν άθεοι και μισούσαν την εκκλησία.
Τελειώνοντας το βιβλίο.  Ένα εκπληκτικό ταξίδι στην γνώση και το βίωμα.. Διάθεση για ψάξιμο στα λόγια και την ζωή των προσώπων του που μας μίλησαν πρόσωπο με πρόσωπο. Που νιώσαμε την ανάσα τους. Που ιχνηλατήσαμε στα σημάδια που άφησαν στον χρόνο και στην ψυχή μας. Το βιβλίο είναι μια πρόσκληση να γνωρίσουμε στ’ αλήθεια τους νέους.  Την γλώσσα τους. Τα τραγούδια τους. Την συμπεριφορά τους.  Μας θέτει προ των ευθυνών μας, για την εικόνα του Θεού που έχουν οι νέοι και όχι μόνο. Γιατί, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά,  «πολλές φορές οι νέοι άνθρωποι σκανδαλίζονται, ή ακόμη αρνούνται τον Θεό, λόγω των λανθασμένων επιλογών των εκπροσώπων του Χριστιανισμού στις μέρες μας αλλά και μέσα στην ιστορία.»
Μπορεί ο τίτλος του να προβληματίσει κάποιους. Όμως  το rock  nroll επηρέασε τον τρόπο ζωής και δημιουργίας των ανθρώπων, διαμόρφωσε σχέσεις αντιστάθηκε στην εξουσία. Η γνωριμία με τον αληθινό Θεό, διδάσκει πως μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο με την δύναμη της αγάπης. Μην ξεχνάμε. «...Μακάριοι όσοι έχουν καθαρή καρδιά, διότι αυτοί θα δουν τον Θεό. Μακάριοι όσοι επιδιώκουν την ειρήνη, διότι αυτοί θα ανακηρυχθούν υιοί του Θεού. Μακάριοι όσοι έχουν διωχθεί εξ αιτίας του δικαίου τους, διότι σε αυτούς ανήκει η βασιλεία των ουρανών. Μακάριοι ας είστε όταν σας εμπαίξουν και σας διώξουν και, ψευδόμενοι, πουν κάθε είδους κακολογία εναντίον σας, για χάρη μου. Γεμίστε από χαρά και αγαλλίαση, διότι η ανταμοιβή σας στους ουρανούς θα είναι μεγάλη· έτσι κατεδίωξαν και τους προφήτες που ο Θεός είχε στείλει πριν από εσάς.
Εσείς είστε το αλάτι της γης...»













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...