Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

Eυλαμπία Τσιρέλη:"Εκεί όπου δεν χωρούν ψέματα , φτιασιδωμένα λόγια και κενά κηρύγματα."



Κάνοντας τη διαδικτυακή μου βόλτα στο facebook έπεσα πάνω σε ένα δώρο.Ήταν το κείμενο της νεαρής θεολόγου Ευλαμπίας Τσιρέλη για το βιβλίο μου.Την ευχαριστώ από καρδιάς. 




[Αντρέα Αργυρόπουλου, "Ο Θεός, οι Νέοι και άλλες Rock 'n Roll Ιστορίες, εκδ. Αρμός]
Το διάβασα απνευστί. Εκεί, κάτω απ' τον καθαρό ουρανό, το δροσερό αεράκι και τη ζωηρή θάλασσα. Δεν θα μπορούσα να βρω καλύτερο πλαίσιο ανάγνωσης του βιβλίου του Αντρέα. Ο λόγος του, αντίστοιχα, δροσερός και φρέσκος, καθαρός και ζωηρός. Λόγος αυθεντικού δασκάλου που συνδυάζει την πείρα με τη μεταδοτικότητα. Χωρίς στολίδια κι αλαμπουρνέζικες φιλοσοφίες. Ο Αντρέας μιλά για τον Θεό με στόμα ενηλίκου και καρδιά εφηβική. Η θεολογία του είναι ουσιαστική, η εμπειρία μεγάλη. Το ροκ υπόβαθρο, σημαντικό. Το ροκ καθαρίζει τον άνθρωπο. Του μαθαίνει τη γλώσσα της αλήθειας και τον ήχο της κάθαρσης.
Βλέπει την ίδια αλήθεια στα λόγια του Μάρκου, του Λειβαδίτη και του Ντύλαν Τόμας. Τα quotes, διανθίσματα χρυσού λόγου που ο Αντρέας συνέλεξε ευλαβικά και πότισε προσεκτικά το έργο του. Πολύ εύστοχες οι επισημάνσεις για το τι ρωτούν τα παιδιά μέσα στις σχολικές τάξεις, τι γυρεύει η εφηβική καρδιά. Εκεί όπου δεν χωρούν ψέματα, φτιασιδωμένα λόγια και κενά κηρύγματα. Εκεί όπου, όπως λέει ο Αντρέας, ο θεολόγος πιο πολύ πρέπει να ακούει πάρα να μιλάει. Εκεί όπου σε κάθε γενιά έχει χρέος ο λόγος του να γίνει το λίπασμα για αναγέννηση και ανακαίνιση.
Όπως λέω εγώ, ο θεολόγος δεν είναι "ειδικότητα", είναι "ιδιότητα". Καλώς ή κακώς ο ρόλος του στο ελληνικό σχολείο είναι εξαιρετικά δύσκολος. Είναι αυτός που, όπως λέει ο Αντρέας, βομβαρδίζεται από τις ερωτήσεις των παιδιών. "Υπάρχει Θεός;", " Γιατί ο Θεός μάς τιμωρεί;" "Τι είναι κόλαση και παράδεισος;" και άλλα πολλά ερωτήματα για τη ζωή, τον θάνατο. Είναι αυτός στον οποίο τα παιδιά, αν τον εμπιστευτούν, λένε τα πάντα, εκφράζονται ελεύθερα.
Το βιβλίο βοηθά τον υποψιασμένο αναγνώστη, χριστιανό ή μη, να επιβεβαιώσει αυτό που κάθε καθάριος άνθρωπος ήδη γνωρίζει: πως ο Θεός μάς θέλει ελεύθερους, πως στη ζωή με τον Θεό δεν χωρά ο φόβος, πως την πίστη την έχουμε μέσα μας από τη γέννησή μας, πως η ανάγκη για κοινωνία μαζί Του δεν χτίζεται σε τοίχους και δεν γράφεται σε βιβλία. Πώς η γνώση του Θεού προϋποθέτει αυτογνωσία.
Ενδιαφέρουσες πολύ οι τοποθετήσεις για την αθεΐα, τον γόνιμο διάλογο και την αξία της αμφισβήτησης.
Και, όπως πρέπει να κάνει κάθε καλό βιβλίο, έτσι κι αυτό, ως βιβλίο καθρέφτης, μου άφησε χώρο να τοποθετήσω μέσα του τον εαυτό μου ως αναγνώστης, ανοίγοντας έναν μυστικό διάλογο με τον συγγραφέα. Ένιωσα ότι μου μίλησε ο δάσκαλός μου, αλλά συγχρόνως ότι με παρηγόρησε ο συνάδελφός μου, ο φίλος μου, σαν να μου είπε "πας πολύ καλά, προχώρα".
Ευχαριστώ, Αντρέα.
*H Eυλαμπία Τσιρέλη είναι θεολόγος, συγγραφέας, και καθηγήτρια δημιουργικής γραφής & επιμέλειας κειμένου.

Έχει εργαστεί στη μέση εκπαίδευση ως θεολόγος. Είναι υποψήφια Διδάκτωρ Βιβλικής Θεολογίας στο Α.Π.Θ., με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ερμηνεία της Παλαιάς Διαθήκης. Ειδικεύεται στους μύθους και τα μυθικά σύμβολα της αρχαίας Μεσοποταμίας .Είναι η δημιουργός του εργαστηρίου συγγραφής ”Imaginarium”, όπου διδάσκει συγγραφή και επιμέλεια κειμένου από το 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...