Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

«…Δι΄ ευχών των αγίων Μητέρων ημών».«Εκκλησία και Γυναίκα», πραγματοποίηση συνάντησης










Ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «ΚΑΙΡΟΣ - για την αναβάθμιση της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης» πραγματοποίησε απογευματινή συνάντηση εκπαιδευτικού και κοινωνικού χαρακτήρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Βιβλιοπωλείου «Αρμός» στην Αθήνα, την Τρίτη 19/03/2013 στις 18:30 με θέμα:


«Εκκλησία και Γυναίκα»

Το θέμα προσεγγίσαν με εισηγήσεις τους οι:
Παπαγεωργίου Νίκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, που εστίασε κυρίως στο ρόλο της γυναίκας στη σύγχρονη θρησκειακή εκπαίδευση, τόσο στην τριτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια, με τίτλο της εισήγησής της:"Η γυναικεία συμβολή στη σύγχρονη θεολογική επιστήμη". Ξεκινώντας από τις πρώτες φοιτήτριες της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ στα 1941 κατέδειξε τη σημερινή κατάσταση όπου η πλειονότητα του θεολογικού προσωπικού στη δευτεροβάθμια είναι γυναίκες και είναι μαζί με τον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης το πεδίο δράσης των σύγχρονων ορθοδόξων γυναικών.
Στη συνέχεια της θεολογικής εσπερίδας η Αθανασοπούλου – Κυπρίου Σπυριδούλα, θεολόγος, PhD Manchester, Διδάσκουσα στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο παρουσίασε το θέμα:
"Φεμινισμός και Νεο-φεμινισμός στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία" όπου πολλά σημεία, τακτικές αλλά και θεολογικές /δογματικές θέσεις επηρέασαν και καθόρισαν τη στάση της Ελλαδικής κυρίως Ορθόδοξης Εκκλησίας στο θέμα της θέσης της γυναίκας στην εκκλησία, διατηρώντας τη σε έναν βοηθητικού χαρακτήρα ρόλο και μη επιτρέποντάς της την πλήρη συμμετοχή στη Λατρεία, με κορύφωσή του τη μη χειροτόνησή τους σε καμιά βαθμίδα ιεροσύνης.
Ο Γιοκαρίνης Κωνσταντίνος, νομικός – θεολόγος, PhD ΑΠΘ, Διδάσκων στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών με το θέμα: "Γυναίκα και ιεροσύνη: εσχατολογική προοπτική " έκανε την τρίτη παρουσίαση/προσέγγιση. Εστιάζοντας στο ρόλο της γυναίκας στην Εκκλησία, έκανε μια μικρή ιστορική αναδρομή στη στάση της Ορθόδοξης,της Ρωμαιοκαθολικής και Παλαιοκαθολικής Εκκλησίας αλλά και της Λουθηρανικής απέναντι στο θέμα της ιεροσύνης των γυναικών. ενώ μας κατέδειξε μια άλλη θεολογική προοπτική, αυτή του Πατριαρχείου Αντιοχείας όπου πλέον καταργήθηκαν οι ευχές του σαραντισμού πράγμα που το θεώρησε ως πρώτο βήμα για μια άλλη αντιμετώπιση της γυναίκας στο χώρο της Εκκλησίας
Τη συζήτηση που ακολούθησε, με πολλές ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις, συντόνιζε ο Καπετανάκης Γιώργος, θεολόγος, PhD ΕΚΠΑ. Κύρια θέματα που απασχόλησαν τους παρευρισκομένους ήταν η υποτίμηση της γυναίκας στον εκκλησιαστικό χώρο, η πρακτική των Προτεσταντών και κυρίως των Αγγλικανών στο θέμα της ιεροσύνης και αρκετά παρόμοια. Η συνάντηση έκλεισε «…δι΄ ευχών των αγίων Μητέρων ημών».















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...