Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Ο ιεράρχης των φτωχών

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΕΝΥΑΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ


«Είναι ένα πολύ τραγικό γεγονός που δεν περιγράφεται με λόγια. Ο κόσμος έχει τρομοκρατηθεί. Ηταν αδιανόητο να σκοτώσουν τόσους ανθρώπους. Ομως ακούγεται ότι δεν τελείωσαν, ότι θα συνεχίσουν, ότι θα κτυπήσουν εμπορικά σημεία, κέντρα όπου πηγαίνουν πολιτικοί»

Ο ιεράρχης των φτωχών
Από την Κένυα στην καρδιά της Ανατολικής Αφρικής, ο μητροπολίτης Μακάριος μεταφέρει την αίσθηση των ανθρώπων λίγες ημέρες μετά την εισβολή στο Πανεπιστήμιο της Γκαρίσα και τη δολοφονία 148 χριστιανών. «Τώρα οι αρχές ερευνούν ποιοι συνεργάστηκαν με τους ισλαμιστές και η κυβέρνηση έχει λάβει βέβαια μέτρα ασφαλείας. Δυστυχώς όμως δεν ήταν η πρώτη φορά. Πρόσφατα είχαμε 24 νεκρούς και ύστερα άλλους 36 νεκρούς όταν σκότωσαν τους επιβάτες λεωφορείου κοντά στα σύνορα με τη Σομαλία. Ηταν η επίθεση στο εμπορικό κέντρο, αλλά και στη Μομπάσα», αφηγείται ο επικεφαλής της Ορθοδοξίας σε αυτήν τη γωνιά της γης.
Στη χώρα κυριαρχεί το χριστιανικό στοιχείο, ρωμαιοκαθολικοί, Αγγλικανική Εκκλησία (καθότι πρώην αποικία) και η ορθόδοξη παρουσία με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. «Υπάρχει σημαντικό ιεραποστολικό, εκπαιδευτικό και ιατρικό έργο. Η Μητρόπολη λειτουργεί σε όλη τη χώρα 30 δημοτικά σχολεία και 18 γυμνάσια, λειτουργεί Πατριαρχική Σχολή και Κολέγιο. Δημιουργήσαμε σε όλη την επικράτεια 30 ιατρικά κέντρα και διατηρούμε δύο ορφανοτροφεία με 350 παιδιά. Επίσης το επισιτιστικό μας πρόγραμμα είναι πολύ σημαντικό λόγω της φτώχειας, ιδίως σε μακρινές περιοχές με ανομβρία. Είναι παιδιά που αν δεν τους βρεις λίγο φαγητό μένουν νηστικά».
Το ομογενειακό στοιχείο πλέον έχει περιοριστεί και ο μητροπολίτης είναι ο μοναδικός ιερωμένος ελληνικής καταγωγής, γεννημένος στην Κύπρο, ανάμεσα σε 300 ντόπιους ιερείς.
«Ο χριστιανικός κόσμος φοβάται καθώς είναι στόχος των φανατικών ισλαμιστών. Βρίσκομαι εδώ επί 35 χρόνια και έχω ζήσει όλες τις καταστάσεις. Ολα αυτά τα χρόνια ταξιδεύω στη χώρα και ποτέ δεν συνέβη ατύχημα. Ομως υπάρχουν προβλήματα. Σε διάφορες περιοχές γίνονται ακόμα φυλετικές σφαγές. Την περίοδο 2007-08 η μια φυλή έσφαζε την άλλη και αυτό ακόμα υπάρχει εν μέρει. Προ ημερών ένας από τους φοιτητές μας, έλεγε ότι δολοφόνησαν δύο φίλους του στο λεωφορείο άτομα από άλλη φυλή».
Επιτάφιος σε μια τεράστια παραγκούπολη
Στο Ναϊρόμπι αλλά και στις αχανείς εκτάσεις των επαρχιών πραγματοποιούνται κανονικά οι λειτουργίες τη Μεγάλη Εβδομάδα. «Εχουμε τις ακολουθίες καθημερινά πρωί και βράδυ», λέει ο μητροπολίτης. «Τη Μεγάλη Παρασκευή θα κάνουμε την περιφορά του Επιταφίου στον ναό του Αγίου Γεωργίου στην Κιμπίρα. Είναι μια απέραντη παραγκούπολη, η δεύτερη σε μέγεθος σε όλο τον κόσμο μετά τη Βραζιλία. Εκεί η Μητρόπολη διατηρεί νηπιαγωγείο, δημοτικό και κλινική».
Γιώργος Αποστολίδης

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=38256&subid=2&pubid=64168570

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...