Πώς μια εκπαιδευτικός γνώρισε το μεγαλείο της φύσης όταν βρέθηκε εκτός δημόσιου σχολείου
Της Σοφίας Τσεντελιέρου
Από τις σχολικές αίθουσες βρέθηκε στη φύση όταν πολιτικές αποφάσεις οδήγησαν χιλιάδες καθηγητές έξω από το δημόσιο σχολείο. Η θεολόγος Μαρία Δρούλου αν και συνέχισε να διεκδικεί δυναμικά τα δικαιώματά της ως εκπαιδευτικός, στράφηκε στη μελισσοκομία αρχικά θέλοντας ν' ανακαλύψει τα μυστικά του ξεχωριστού μικρόκοσμου των μελισσών και στη συνέχεια αποφασίζοντας να προχωρήσει στην παραγωγή δικών της προϊόντων.
Μετά την αποφοίτησή της από τη Θεολογική Σχολή εργάστηκε για 7 χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση υπογράφοντας συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Εν τω μεταξύ έκανε τη δική της οικογένεια και απέκτησε 2 παιδιά. Όμως το 2010 όλα τα επαγγελματικά της σχέδια ανατράπηκαν, καθώς εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της στην εκπαίδευση μειώθηκαν δραματικά οι προσλήψεις ωρομίσθιων θεολόγων. Τότε η Μαρία Δρούλου ασχολήθηκε ενεργά με το συνδικαλισμό και είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Αναπληρωτών Θεολόγων.
Στον ελεύθερο χρόνο της, όσο ελεύθερο χρόνο μπορεί να έχει η μητέρα δύο μικρών παιδιών, άρχισε ν' ασχολείται με τη μελισσοκομία. Ο σύζυγός της είναι γεωπόνος και μελισσοκόμος, ενώ ο πεθερός της, Γιώργος Κλινάκης, είναι από τους πρώτους μελισσοκόμους στο νομό Ηρακλείου. Έτσι ήρθε σε επαφή με... τον κόσμο της μέλισσας! «Καθώς ήμουν άνεργη κατάλαβα την αξία των προϊόντων της μέλισσας, το θησαυρό που είχα μέσα στο σπίτι μου» λέει η ίδια και συνεχίζει «Άρχισα να διαβάζω σχετικά με τη μελισσοκομία, αλλά και να πηγαίνω στις κυψέλες». Έτσι σήμερα έχει διψήφιο αριθμό κυψελών και παράγει το δικό της μέλι. Σκοπός της δεν ήταν να ασχοληθεί επαγγελματικά, γιατί όπως εξηγεί, αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον της ήταν «η μαγεία της κοινωνίας της μέλισσας».
Η διαδικασία
Μέσα στη φύση
Η Μαρία Δρούλου αναφέρει ότι όλοι οι μελισσοκόμοι είναι ήρεμοι άνθρωποι και θαυμαστές της φύσης. «Αυτό με τράβηξε πιο πολύ. Το γεγονός ότι πηγαίναμε οικογενειακή βόλτα και σταματούσαμε γιατί βλέπαμε διάφορα βότανα. Στην κουβέντα μας υπήρχαν οι μέλισσες σαν ζωντανά πλάσματα. Μελετώντας την κοινωνία των μελισσών διαπίστωσα ότι είναι κάτι που ξεπερνά τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Πώς ένα μικροσκοπικό έντομο έχει χωρίσει την κάθε ομάδα του σε δουλειές. Είναι κάτι τρομερό για μένα» σημειώνει. Παράλληλα, λέει ότι ανακάλυψε πως «όπως υπάρχει ο θείος έρωτας μεταξύ του ασκητή και του Θεού, έτσι υπάρχει μεταξύ του μελισσοκόμου και της μέλισσας. Οι πραγματικοί ιδεολόγοι μελισσοκόμοι ασχολούνται γιατί αγαπούν αυτό το έντομο, η ζωή τους είναι ενωμένη μαζί του».
Τα προϊόντα
Με φροντίδα και καθαριότητα... μαμάς, μέσα στην κουζίνα της, φτιάχνει τις δικές της κηραλοιφές η 36χρονη θεολόγος. Εκτός από το μέλι φτιάχνει τις δικές της κηραλοιφές, για τις οποίες η Μαρία Δρούλου λέει «Τις ανακάλυψα και τις έφτιαξα μόνη μου έχοντας στο σπίτι κερί και πρόπολη, μπαίνοντας σε φόρουμ μελισσοκόμων και συνδυάζοντας μοναστηριακές συνταγές. Πριν 2 χρόνια έφτιαξα τις πρώτες, τις δοκιμάσαμε εγώ και συγγενείς. Έχοντας την αγάπη για την ανακάλυψη του καινούριου, να βάζω δηλαδή κάτι δικό μου μέσα, αποφάσισα παράλληλα να φτιάχνω και κηραλοιφές. Τα περισσότερα συστατικά είναι δικά μου, ενώ τα βότανα τα μαζεύουμε από το βουνό».
Τα προϊόντα της μπορεί να τα βρει κανείς στο facebook https://www.facebook.com/honeyandwaxcreams?fref=ts και να επικοινωνήσει μαζί της στο e-mail melissanthi01@gmail.com
«Η ζωή σε οδηγεί εκεί που σου ταιριάζει»
Καταλήγοντας η Μαρία Δρούλου σημειώνει ότι πραγματικά ήθελε να σπουδάσει Θεολογία και δεν το μετάνιωσε, αφού το πρόγραμμα σπουδών στο πανεπιστήμιο περιελάμβανε από φιλοσοφία μέχρι και ιστορία της τέχνης, παράλληλα με «το θησαυρό των πατέρων της Εκκλησίας που είναι ανεκτίμητος» όπως υπογραμμίζει.
Καταφέρνοντας να εργαστεί στο σχολείο σε δύο μόλις χρόνια από την αποφοίτησή της και βιώνοντας την αγάπη μαθητών και συναδέλφων, δεν περίμενε ότι θα βρεθεί εκτός. Χρειάστηκε αρκετό καιρό για να αποδεχτεί τη νέα κατάσταση, για να διαπιστώσει τελικά ότι «Η ζωή σε οδηγεί σ' αυτό που τελικά σου ταιριάζει. Αυτή τη στιγμή δεν θα μπορούσα να κάνω κάτι άλλο που να με γεμίζει τόσο πολύ».
http://www.cretalook.gr/show/h-theologos-pou-emeine-anergi-kai-ekane-epaggelma-tis-keraloifes.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου