Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

Προτάσεις για τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στην Αμοργό.(Απόσπασμα της εισήγησης μας στην εκδήλωση ιστορικής μνήμης που οργάνωσε ο Δήμος Αμοργού το Σάββατο 28-08-2021 στο παλιό Σχολαρχείο στη Χώρα Αμοργού)


..."Εκτιμάμε όμως ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της παρεχόμενης εκπαίδευσης .Απαιτείται α) πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών . β) Οικονομική στήριξη αναπληρωτών και νεοδιόριστων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση .Θα πείτε «από 100-200 ευρώ θα σωθούν;» .Δεν θα σωθούν αλλά είναι κάτι. Νιώθουν το τόπος που υπηρετούν να τους δίνει ένα χέρι βοήθειας γ) Μέριμνα της πολιτείας για Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και των γονέων  .

δ) Βελτίωση των υποδομών όπου απαιτείται.

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

 

ΕΠΑΛ: α) Νέο κτίριο, σύγχρονο με υποδομές που να ανταποκρίνονται στο σήμερα αλλά και στις απαιτήσεις  του μέλλοντος. Με χαρά πληροφορήθηκα από τον κ. Δήμαρχο  ότι προχωράει η μελέτη για την ανέγερση του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αμοργού .

β)Ίδρυση νέων τομέων και ειδικοτήτων που θα βοηθήσουν τα παιδιά μας να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους .Ένας από τους τομείς που θα μπορούσε να ιδρυθεί θα ήταν αυτός των ναυτιλιακών επαγγελμάτων με ειδικότητες αυτές του Πλοιάρχου και του Μηχανικού του Εμπορικού Ναυτικού.

γ)Στελέχωση του σχολείου με μόνιμους εκπαιδευτικούς για την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία του.

 

ΔΗΜΟΣΙΟ Ι.Ε.Κ.

Ίδρυση παραρτήματος με κάποιες από τις παρακάτω ειδικότητες και όχι μόνο:

1)Στέλεχος διοίκησης και οικονομίας στον τομέα του τουρισμού. 

2)Φύλακας μουσείων και αρχαιολογικών χώρων. (Ας αναδείξουμε επιτέλους τους αρχαιολογικούς μας χώρους να προσελκύσουμε ποιοτικό τουρισμό και να μην απογοητεύουμε αυτούς που έρχονται γι αυτόν).

3) Στέλεχος διοίκησης και οικονομίας στον τομέα της ναυτιλίας.

4)Τεχνικός γαλακτοκομίας-τυροκόμος.

5)Θρησκευτικού τουρισμού και προσκυνηματικών  περιηγήσεων. 

6) Συνοδός βουνού.

7)Τεχνικός οργανικής –βιολογικής γεωργίας.

8)Τεχνικός συντήρησης έργων τέχνης και αρχαιοτήτων κ.α.

9)Τεχνικός αμπελουργίας και οινολογίας.

10)Προπονητής.

Εκτιμάμε ότι η λειτουργία ορισμένων από τα ανωτέρω τμήματα θα δώσει διέξοδο όχι μόνο σε πολλούς νέους και νέες του νησιού αλλά και σε συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας. Όλες και όλοι αυτοί θα στελεχώσουν υπηρεσίες ,επιχειρήσεις ,συλλογικές προσπάθειες και πρωτοβουλίες συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του τόπου.

 

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΜΟΡΓΟΥ


     Σε συνεργασία με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας ,επιστημονικούς συλλόγους ,ενώσεις συγγραφέων και καλλιτεχνών καθώς επίσης με προσωπικότητες του πολιτισμού  θα μπορούσε να λειτουργήσει ένας νέος θεσμός στον τόπο μας, το  ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΜΟΡΓΟΥ. Ένας θεσμός –εργαλείο για την δια βίου μάθηση των Αμοργιανών. Ένας θεσμός που θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ένα μας –ανεξάρτητα από την ηλικία ,το επάγγελμα , το μορφωτικό επίπεδο -να διευρύνουμε τους πνευματικούς ορίζοντές μας, να αναπτύξουμε την κρίση μας, να αποκτήσουμε περισσότερες γνώσεις. Ενότητες εκπαιδευτικών μαθημάτων με διάφορα γνωστικά αντικείμενα (Ιστορία ,Αρχαιολογία ,Θεολογία, Πολιτικές Επιστήμες, Φιλοσοφία, Κοινωνιολογία ,Ψυχολογία , Παιδαγωγικά ,Ποίηση ,Λογοτεχνία, Θέατρο ,Κινηματογράφος ,Λαογραφία κ.ά. σίγουρα θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον μεγάλης ομάδας συμπολιτών μας.

Προτεραιότητα κατά τη γνώμη μας πρέπει να δοθεί α)στην τοπική Ιστορία .Είναι λυπηρό να διαπιστώνεις ότι η πλειονότητα των Αμοργίνων αγνοούμε τον πολιτισμό αυτού του τόπου σε αντίθεση με πολλούς επισκέπτες του νησιού μας από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου που όχι μόνο είναι ενημερωμένοι αλλά ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν περισσότερο . Λαός χωρίς γνώση της Ιστορίας και της παράδοσης του είναι καταδικασμένος. Πολίτης χωρίς ιστορική γνώση ,όχι του επιπέδου του πληκτρολογίου και των ιστοσελίδων κάθε αγράμματου ,αλλά επιστημονική και τεκμηριωμένη, δεν μπορεί να ερμηνεύσει γεγονότα και καταστάσεις ,δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των καιρών και δεν μπορεί να αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος. Το έργο αυτό μπορούν να το αναλάβουν επιστήμονες κύρους που είναι Αμοργίνοι και Αμοργίνες . Τα ονόματά τους γνωστά .Επιστήμονες με ποιοτικό συγγραφικό έργο ,πολλές γνώσεις και διάθεση προσφοράς στον τόπο .

 β)Γνωριμία με το έργο των ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών που εμπνεύστηκαν από την Αμοργό αλλά με Αμοργιανούς  που είναι καταξιωμένοι στο χώρο αυτό πανελλαδικά.

 γ) Σε Θέματα αγωγής παιδιών και εφήβων .Οι νέοι μας είναι το μέλλον. Όταν δεν φροντίζεις για το μέλλον ,έχεις τελειώσει.   Εισηγήσεις, σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα από εγνωσμένου κύρους ψυχολόγους ,παιδαγωγούς ,παιδοψυχιάτρους που θα απευθύνονται σε γονείς ,νέες και νέους  και σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. Η επιστημονική πληροφόρηση θα μας ωφελήσει όλους σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο και θα συμβάλλει αναμφισβήτητα στην καλύτερη λειτουργία των σχολείων μας.

Σε μια εποχή πνευματικής ξηρασίας ,ανεύθυνης και επικίνδυνης παραπληροφόρησης  ο θεσμός αυτός θα αποτελέσει πνευματική ανάσα στο απομονωμένο νησί μας.

Οι σκοποί της εκπαίδευσης είναι πολλοί. Ο βασικός είναι να δώσει Παιδεία . Μια τέτοια εκπαίδευση θέλουμε στο νησί μας. Όχι αυτή που περιορίζεται στη στείρα γνώση .Τι να την κάνεις την επιτυχία στις πανελλαδικές αν ο επιτυχών δεν έχει τη στοιχειώδη ευαισθησία για τον πονεμένο ή ανήμπορο συνάνθρωπό του;

Τι να τον κάνεις αν τα όνειρά του περιορίζονται στην οικονομική αποκατάστασή του , τι να τον κάνεις αν δεν έχει μυηθεί στην ποίηση του Λειβαδίτη ,του Ρίτσου ,του Ελύτη;

Τι να κάνεις τα αριστεία και τα βραβεία αν έχει μάθει να φυλακίζει τα θέλω του ,αν αδυνατεί να ονειρευτεί ,να ερωτευθεί και να αγαπήσει, να πετάξει .

Η εκπαίδευση στο νησί μας πρέπει να συμβάλλει συν τοις άλλοις στη μύηση των νέων στην ομορφιά ,την παράδοση και τον πολιτισμό της Αμοργού  .Να φτάσουν να νιώσουν κάποτε αυτό που έγραψε ο Μανώλης Γλέζος : «Η Αμοργός, λοιπόν , η πρώτη μνήμη. Αλλά όχι μόνον αυτό. Η Αμοργός με την αίσθηση της αφής .Από την πρώτη γνωριμιά  ως τη σημερινή. Όσες φορές και με όποιον τρόπο κι αν τη γνώρισα . Η Αμοργός ζει μέσα μου, υπάρχει μέσα μου ,πρώτα και κυριαρχικά ως αφή ,αλλά και ως όραση , ως ακοή , ως οσμή , ως γεύση .Κι ακόμα ως γνώση κι ως ζωή .Ως ένα κομμάτι από τον εαυτό μου ,ως μια δυνητική προέκταση του είναι μου».

 


                 Ανδρέας Χ. ΑργυρόπουλοςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...