Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

ΓΙΑ ΤΟΝ "ΑΓΙΟ ΤΗΣ ΑΓΟΝΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

          
 Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ,το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017, στο βιβλιοπωλείο του «Αρμού» στη  Θεσσαλονίκη η παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Αργυρόπουλου «Ένας άγιος της άγονης γραμμής Οσιομάρτυς Νεόφυτος ο Αμοργίνος». 
           Ο Νεόφυτος ο Αμοργίνος είναι ένας από αυτούς τους λιγότερο γνωστούς αγίους που αποτέλεσαν ένα πνευματικό ξέφωτο μαρτυρικού ηρωισμού  και συνάμα απόδειξη της δύναμης της πίστης στα δύσκολα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας στον ελλαδικό χώρο.

Μαρτύρησε το 1558 και χρειάστηκε να περάσουν αρκετοί αιώνες, μέχρι να συναριθμηθεί στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας με σχετική Πατριαρχική Πράξη, που εκδόθηκε το 2003, αφού είχαν συγκεντρωθεί και τεκμηριωθεί τα ιστορικά δεδομένα γύρω από τον βίο, τη δράση και τον βίαιο θάνατό του.

Στο παρόν βιβλίο το πρώτο μέρος είναι αφιερωμένο στην ιστορία της Αμοργού και της Ι. Μ. Παναγίας της Χοζοβιώτισσας καθώς επίσης  και σε αυτή του νησιού των Λειψών όπου  και  μαρτύρησε ο άγιος. Στο δεύτερο μέρος ο συγγραφέας παρουσιάζει  τη ζωή και το μαρτύριο του Αγίου Νεοφύτου καθώς και τις ενέργειες αγιοκατάταξής του.          Για το βιβλίο μίλησαν ο κ. Παναγιώτης Υφαντής, Αναπληρωτής Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., ο  π. Μιχαήλ Κρανιώτης, Θεολόγος Καθηγητής στο 4ο ΓΕΛ Κοζάνης και ο συγγραφέας. Των εισηγήσεων προηγήθηκε χαιρετισμός του εκπροσώπου της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης  πανοσιολογιωτάτου αρχιμανδρίτου π. Διονυσίου Καραγιάννη. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πανεπιστημιακοί , σχολικοί σύμβουλοι και πολλοί εκπαιδευτικοί.

Πολλές ευχαριστίες σε όσες και όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...