Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

ΤΗΝΟΣ: Αυτά που ξέχασε η Ιερά Σύνοδος…



Στη θεία μου Μαρία Κελαδίτου που κόντραρε επί δεκαετίες τους εκπρόσωπους της  θρησκευτικοπολιτικής διαπλοκής στο νησί.


Συγκλονισμένος διάβασα την απόφαση της Συνόδου για τα γεγονότα στην Τήνο. Περίμενα από ανθρώπους που είναι πνευματικοί Πατέρες( και μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών άριστοι ιεράρχες)να αντιμετωπίσουν μια λαϊκή εξέγερση των πιστών, ποιμαντικά. Αναρωτιόμουν αν το κείμενο που μελετούσα είναι απόφαση του Πολιτικού Γραφείου κάποιου υπό κατάρρευση ολοκληρωτικού καθεστώτος ή μιας παρακμιακής ηγεσίας κάποιας θρησκευτικής ακραίας σέχτας  που αποκήρυττε τους προσφάτως αποχωρήσαντες από τις τάξεις της.

 Αναρωτηθήκατε Σεβασμιότατοι γιατί αντέδρασαν με αυτό τον τρόπο οι Τήνιοι; Γιατί για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν τόσοι πολλοί; Πως ένας λαός σε γενικές γραμμές φιλήσυχος, μετριοπαθής, πιστός, φιλακόλουθος  έφθασε στο σημείο να κραυγάζει εναντίον του Πνευματικού του πατέρα; Αν τον ένιωθε ως Πατέρα θα έφθανε σε αυτό το σημείο;; Μήπως συμβαίνει και κάτι άλλο;; Αναρωτηθήκατε; Ζητήσατε να μάθετε πληροφορίες; Δε σας πονάει που σκανδαλίστηκαν τόσα πιστά μέλη της Εκκλησίας; (μιλάω για αγνούς πιστούς ,δε μιλάω για φανατικούς ακραίους μισαλλόδοξους)

Γράφετε στην ανακοίνωση:  «Οι σκηνές, που διαδόθηκαν πανελλαδικώς, ουδόλως παρέπεμπαν σε προαύλιο ορθοδόξου Ιερού Ναού. Ορισμένοι στην νήσο Τήνο δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται ότι με τις εικόνες αυτές προσβάλλεται η ευλάβεια όλων των ορθοδόξων χριστιανών Ελλήνων…»

Είναι αλήθεια ότι αν προβληθούν αποσπασματικά, χωρίς αυτός που τις βλέπει να γνωρίζει, κάποιοι θα νοιώσουν περίεργα. Ξεχνάτε όμως Σεβασμιότατοι ότι για κάποια αντίδραση προϋπάρχει και μια δράση. Τη δράση που την προκάλεσε την αναζητήσατε;; Φοβάμαι Σεβαστοί Πατέρες, ότι οι πιστοί σκανδαλίζονται περισσότερο με άλλα πράγματα που συμβαίνουν στο χώρο της συστημικής Εκκλησίας. Χλιδάτη ζωή κάποιων επισκόπων, αναξιοκρατία στις επιλογές τους, εξουσιομανία, αδιαφάνεια στην οικονομική διαχείριση ορισμένων μητροπόλεων, σχέσεις διαπλοκής με την όποια εξουσία κ. λ. π.

 Ξεχάσαμε Σεβασμιότατοι ότι ο ίδιος ο Χριστός μέσα στον περίβολο του Ναού έχοντας ένα μαστίγιο στο χέρι κινήθηκε κατά των εμπόρων της πίστης και της λατρείας. Φαντάζομαι οι καθώς πρέπει της εποχής Του θα τον κατήγγειλαν.
Οι πράξεις αγαπητοί Πατέρες ,όπως θα γνωρίζετε καλύτερα από μένα δεν είναι από μόνες τους καλές ή κακές. Έχουν να κάνουν με τα κίνητρα. Ο ηθικισμός και ο καθωσπρεπισμός μακριά από εμάς. Το πρότυπό μας δεν μπορεί να είναι οι «καθώς πρέπει» μιας σάπιας κοινωνίας ,το πρότυπό μας είναι οι Άγιοι.

Μήπως πρέπει να ξαναδείτε κάποια πράγματα Σεβασμιότατοι πριν είναι πολύ αργά;; Χριστούγεννα έρχονται.




                                 Ανδρέας Χ. Αργυρόπουλος


2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...