Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Αποτελέσματα έρευνας :Η πίστη στον Θεό είναι γνώρισμα της ανθρώπινη φύσης


Αποτελέσματα έρευνας, που θα δημοσιευθούν σε δύο ξεχωριστά βιβλία
Η πίστη στον Θεό είναι γνώρισμα της ανθρώπινη φύσης
Η θρησκεία είναι γνώρισμα της ανθρώπινης φύσης, υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι

Λονδίνο

Μπορεί ο Καρλ Μαρξ να αποκαλούσε τη θρησκεία «όπιο του λαού», όμως σύμφωνα με νέα έρευνα οι θρησκευτικές πεποιθήσεις είναι εγγενές χαρακτηριστικό του ανθρώπου. Πόνημα διάρκειας τριών ετών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που συγκέντρωσε 40 διαφορετικές μελέτες από κράτη όπως η Κίνα, η Πολωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, έδειξε ότι πολλοί πολιτισμοί πιστεύουν στη μετά θάνατον ζωή.

Ο καθηγητής Ρότζερ Τριγκ, ένας από τους επικεφαλής του εγχειρήματος, δήλωσε ότι τα παιδιά σκέφτονται από τη φύση τους με θρησκευτικό τρόπο, ενώ πολλοί ενήλικοι διαβλέπουν κάποιον «σκοπό» ή «παρέμβαση» στον κόσμο. Τα αποτελέσματα της έρευνας, που θα δημοσιευθούν σε δύο ξεχωριστά βιβλία από τον ψυχολόγο δρ. Τζάστιν Μπάρετ, δείχνουν ότι τα παιδιά κάτω των πέντε ετών αντιλαμβάνονται την έννοια των «υπερφυσικών» ιδιοτήτων.

Σε ένα τεστ, ζητήθηκε στα παιδιά να απαντήσουν στο εάν η μητέρα τους γνώριζε το περιεχόμενο ενός κλειστού βιβλίου. Τα παιδιά ηλικίας τριών χρόνων πίστευαν ότι η μητέρα τους και ο Θεός θα γνώριζε πάντα το περιεχόμενο, ενώ από την ηλικία των τεσσάρων τα παιδιά είχαν αρχίσει να καταλαβαίνουν ότι η μητέρα τους δεν είναι παντογνώστης.

Άλλη έρευνα του πανεπιστημίου του Τσινγκχουά της Κίνας και του Βασιλικού πανεπιστημίου του Μπέλφαστ έδειξαν ότι οι πολιτισμικές διαφορές δεν αποτελούν εμπόδιο στην πεποίθηση ότι η ψυχή συνεχίζει να υπάρχει κατά κάποιον τρόπο μετά τον θάνατο.

Η μελέτη δεν επιδιώκει να αποδείξει την ύπαρξη ή μή του Θεού, ωστόσο, ενδέχεται να επηρεάσει τις θρησκευτικές ελευθερίες. «Εάν υπάρχει κάτι τόσο ριζωμένο στην ανθρώπινη φύση, η ματαίωσή του δεν επιτρέπει στους ανθρώπους να επιδιώξουν τα βασικά τους ενδιαφέροντα» είπε στο CNN ο δρ. Τριγκ. «Η θρησκεία δεν αποτελεί ζήτημα λίγων ανθρώπων, είναι βασική ανθρώπινη φύση. Αυτό δείχνει ότι είναι περισσότερο παγκόσμια, διαδεδομένη και βαθιά ριζωμένη. Πρέπει να ληφθεί υπ' όψη. Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν είναι εκεί» προσέθεσε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...