Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Συνάντηση για τα Θρησκευτικά στην Πεντέλη:Υπάρχει ακόμα ελπίδα…..






Κληρικοί και λαϊκοί θεολόγοι εκπρόσωποι θεολογικών ενώσεων, ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και από τις δυο Θεολογικές σχολές και μέλη της Ιεράς Συνόδου υπό την σοφή καθοδήγηση του παρισταμένου και διευθύνοντος τη συζήτηση Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, συνήλθαν στην αίθουσα συνεδρίων του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας (Ι. Μονή Πεντέλης) σήμερα 30 Απριλίου 2011 και συζήτησαν για τη θέση του μαθήματος των Θρησκευτικών στο ανακοινωθέν σχέδιο του ΥΠΔΒΜΘ για το νέο Λύκειο.
Η σαφής τοποθέτηση του προεδρεύοντος Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου με την περιγραφή των ορίων και των όρων για την ακολουθητέα διαδικασία αλλά και η εμπεριστατωμένη, επί του θέματος, εισηγητική πρόταση του προέδρου της συνοδικής επιτροπής Παιδείας, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, διαμόρφωσαν το κατάλληλο πλαίσιο για την όντως εποικοδομητική όσο και διαφωτιστική επακολουθήσασα συζήτηση.
Οι περισσότεροι ομιλητές ανέδειξαν με τις τοποθετήσεις τους ότι οι θεολόγοι διαθέτουν και σοβαρότητα και σύνεση και ρεαλισμό. Οι όποιες «παραφωνίες» προέκυψαν, απέδειξαν απλώς, ως ελάχιστες εξαιρέσεις, το εμφανές στην αίθουσα μοναδικό πνεύμα ενότητος και σύμπνοιας, το οποίο επιβεβαιώθηκε με την ομόθυμη έκφραση εμπιστοσύνης προς τους μελλοντικούς χειρισμούς του Αρχιεπισκόπου και της Συνοδικής επιτροπής, για την ευτυχή κατάληξη του προκύψαντος προβλήματος με τη μείωση των ωρών του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Λύκειο.
Η σημερινή παν-θεολογική σύναξη υπό την αιγίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος διαμορφώνει ένα νέο «καθεστώς» σχέσεων μεταξύ του θεολογικού κόσμου και της ποιμαίνουσας Εκκλησίας και πρέπει να θεωρηθεί ως απαρχή και άλλων συνάξεων, σύμφωνα με δέσμευση-ευχή του Μακαριωτάτου, για την συζήτηση εξίσου ευαίσθητων και λεπτών θεμάτων που σχετίζονται με το μέλλον και την αναβάθμιση της προσφερόμενης θρησκευτικής αγωγής.
Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της σημερινής συγκέντρωσης αποδεικνύουν στη πράξη, ότι αναπτύσσεται μια νέα δυναμική από μια ήρεμη δύναμη, που διεκδικεί με γνώση και σχεδιασμό· που πορεύεται με σύνεση και πίστη· που αναλύει με νηφαλιότητα και πληρότητα· που αρθρώνει σοβαρό λόγο με αίσθηση του μέτρου, που διαλέγεται με την κοινωνία και απαντά στα κρίσιμα ερωτήματά της, χωρίς να απεμπολεί τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της αποστολής της. Aξιοποιώντας τις δυνατότητές μας και εκμεταλλευόμενοι τις ευκαιρίες και τις συγκυρίες διατηρούμε ζωντανή και ακέραια την ελπίδα για το μέλλον…..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...