Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

ΚΑΙΡΟΣ: Νηφάλια συζήτηση για τα Θρησκευτικά.Ένα μάθημα για όλους τους μαθητές!



Η ημερίδα που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος ΚΑΙΡΟΣ με θέμα «Μάθημα Θρησκευτικών και Δημόσιος Χώρος» στη Θεσσαλονίκη (Αίθουσα Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, 16.30 - 21.00) πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία. Το Αμφιθέατρο του Μουσείου γέμισε ασφυκτικά με πλήθος ενδιαφερομένων, που ενημερώθηκαν πολύπλευρα για την πορεία του διαλόγου σχετικά με τη θέση του Μαθήματος των Θρησκευτικών στην Εκπαίδευση.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠ.Π.Ε.Θ., καθ. κ. Γιάννης Παντής, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, καθ. κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, ο Πρόεδρος του Τμ. Θεολογίας ΑΠΘ, καθ. κ. Παναγιώτης Σκαλτσής, ο Πρόεδρος του Τμ. Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας ΑΠΘ, καθ. κ. Κωνσταντίνου Χρήστου και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Παναγιώτης Ανανιάδης.
Εισηγήσεις πραγματοποίησαν ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γιώργος Καλατζής, ο Δημήτρης Μόσχος, Επίκ. Καθηγητής Τμ. Θεολογίας ΕΚΠΑ, οι Σχολικοί Σύμβουλοι Θεολόγων Άγγελος Βαλιανάτος, Πολύβιος Στράντζαλης, και Μαρία Συργιάννη, ο Θεόδωρος Παπαγεωργίου, Ειδικός Νομικός Σύμβουλος της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο Σταύρος Γιαγκάζογλου, Σύμβουλος ΥΠ.Π.Ε.Θ.
Ο κ. Νίκος Παρασκευόπουλος, Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η κ. Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και η κ. Κατερίνα Μάρκου, Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης με «Το Ποτάμι», δεν μπόρεσαν να παραστούν ως εισηγητές λόγω έκτακτων κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων και απέστειλαν μηνύματα, τα οποία διαβάστηκαν κατά τις εργασίες της Ημερίδας.
Κατά τις Εισηγήσεις και τη Συζήτηση που ακολούθησε, τονίστηκε η ανάγκη για μία διεξοδική και νηφάλια συζήτηση που θα πρέπει να αναπτυχθεί σχετικά με το Μάθημα των Θρησκευτικών. Από πολλές πλευρές κυριάρχησε η άποψη πως οφείλουμε να οραματιστούμε ένα μάθημα το οποίο θα απευθύνεται σε όλους τους μαθητές, ισότιμο με τα υπόλοιπα μαθήματα του Προγράμματος Εκπαίδευσης ως μάθημα Παιδείας,  ανοιχτό στις ανάγκες της κοινωνίας. Ιδιαίτερο μέρος της Ημερίδας κάλυψε το ζήτημα της νομικής κατοχύρωσης του μαθήματος απέναντι στο ζήτημα των απαλλαγών. Τέλος, κοινή υπήρξε η εκτίμηση ότι η πρόταση για ένα μάθημα ομολογιακού τύπου προσφέρει «κακές υπηρεσίες» τόσο στην ανάγκη υποχρεωτικότητας του μαθήματος στο σύγχρονο Σχολείο, όσο και στην ανάγκη για διαφύλαξη της ενότητας στη σχολική κοινότητα μακριά από άγονους θρησκευτικούς ανταγωνισμούς.


















Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Ο ανυπότακτος και ασυμβίβαστος παπα-Γιώργης Χιωτάκης



"Έφυγε" προσωρινά από κοντά μας ένας από τους  "Σφακιανούς παπάδες". Τίμησε το ράσο που φορούσε όσο λίγοι ιερείς.Όλη του τη ζωή υπηρέτησε το Χριστό και το Λαό του Θεού.Αγαπήθηκε από το ποίμνιό του και έγινε γνωστός στο πανελλήνιο για τις ανατρεπτικές ιδέες του αλλά και για τους κοινωνικούς και πολιτικούς του αγώνες.Πολλές από τις προσωπικές του παρεμβάσεις αλλά και αυτές των Σφακιανών παπάδων δημοσιευόντουσαν συχνά στη "ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ",
εφημερίδα του χριστιανοσοσιαλιστικού κινήματος της "Χριστιανικής Δημοκρατίας" με τα μέλη της οποίας διατηρούσε έντονους δεσμούς."Το θάνατο δεν τον έχω για τίποτις"έλεγε"όποιος φοβάται το θάνατο δε μπορεί να κάνει καλή πράξη ,όποιος προδικάζει τη νίκη για να πολεμήσει είναι ηλίθιος.Άπαξ και πολεμώ ,είμαι νικητής."
Η κριτική του στο εκκλησιαστικό και πολιτικό κατεστημένο διαρκής και σκληρή"Η επίσημη εκκλησία και το επίσημο κράτος είναι δύο κατεργάρηδες που τους αρέσει να τσακώνονται..."Η δράση του παπα-Γιώργη αλλά και των άλλων Σφακιανών παπάδων δε θα μείνει ατιμώρητη.Δυστυχώς κάποιες φορές αντιμετωπίστηκαν με σκληρότητα από τη Διοίκηση της Εκκλησίας.Κλείνουμε τη μικρή μας αναφορά στον παπα-Γιώργη με την υπόσχεση να κάνουμε ένα μελλοντικά ένα εκτενές αφιέρωμα στον ίδιο και στους Σφακιανούς παπάδες. 


Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:«Μάθημα Θρησκευτικών και Δημόσιος Χώρος»



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 

ΗΜΕΡΙΔΑ 

«Μάθημα Θρησκευτικών και Δημόσιος Χώρος» 

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

16:30-21:00 
Αμφιθέατρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης
(Λεωφόρος Στρατού 2)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 

16:30 Προσέλευση-Εγγραφές
16:45 Έναρξη- Χαιρετισμοί
του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας
καθηγητή κ. Γιάννη Παντή
του Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ,
καθηγητή κ. Μιλτιάδη Κωνσταντίνου
του Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ
καθηγητή κ. Παναγιώτη Σκαλτσή
του Προέδρου του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής
Θεολογίας ΑΠΘ, καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Χρήστου
του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας
κ. Παναγιώτη Ανανιάδη 

17:15 Α΄ Συνεδρία 

«Θεολογικές, Παιδαγωγικές και Νομικές προϋποθέσεις
αναβάθμισης της θρησκευτικής εκπαίδευσης»
Πρόεδρος: Θεόδωρος Γιάγκου
Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ
Εισηγητές:
Δημήτρης Μόσχος
Επίκ. Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας ΕΚΠΑ
Άγγελος Βαλιανάτος
Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων
Θεόδωρος Παπαγεωργίου
Δικηγόρος - Ειδικός Νομικός Σύμβουλος της Εκκλησίας
της Ελλάδος


18:00 Β΄ Συνεδρία 

« Δυνατότητες και προοπτικές του Νέου Προγράμματος
Σπουδών. Συμπεράσματα πιλοτικής εφαρμογής»
Πρόεδρος: Πέτρος Βασιλειάδης,
Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ
Εισηγητές:
Σταύρος Γιαγκάζογλου
Σύμβουλος ΥΠ.Π.Ε.Θ., Προϊστάμενος του Γραφείου Έρευνας,
Σχεδιασμού και Εφαρμογών Α’ του Ι.Ε.Π.
Πολύβιος Στράντζαλης
Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων
Μαρία Συργιάννη
Σχολική Σύμβουλος Θεολόγων
Συζήτηση επί των δύο Συνεδριών

19:00 Διάλειμμα-Καφές 

19:15 Στρογγυλό Τραπέζι 

«Θεσμικό Πλαίσιο της θρησκευτικής εκπαίδευσης στην
Ελλάδα. Περιορισμοί και δυνατότητες»
Πρόεδρος: Χρυσόστομος Σταμούλης
Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ
Συμμετέχουν: Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά
Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γιώργος Καλατζής
Ευρωβουλευτής κ. Μαρία Σπυράκη
Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος
Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης κ. Κατερίνα Μάρκου
Συζήτηση
21:00 Παραλαβή Βεβαιώσεων

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ -ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Θεόδωρος Γιάγκου, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ
Χρυσόστομος Σταμούλης, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ
Δημήτρης Μόσχος, Επίκ. Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ
Γρηγόρης Μαυροκωστίδης, Θεολόγος, Διευθυντής ΓΕΛ

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

ΚΑΙΡΟΣ:Έφυγε ένας Θεολόγος της πράξης, ο Γιώργος Ζουγανέλης, Διευθυντής του Σχολείου των Φυλακών Κορυδαλλού


Αν «Ζωή σου εἶναι ὅ,τι ἔδωσες[1]», τότε ο φίλος, ο συνάδελφος, ο αγαπημένος μας Γιώργος έφυγε αφήνοντας πίσω του μια ζωή γεμάτη.
Ο Γιώργος Ζουγανέλης γεννήθηκε στις 29-4-1961. Το 1979 αποφοίτησε από την Αθωνιάδα  Εκκλησιαστική Ακαδημία, από όπου έλαβε και πτυχίο Αγιογραφίας, και το 1984 από την Θεολογική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, ενώ παράλληλα έκανε σπουδές Βυζαντινής Μουσικής και Θεωρητικά στο Ωδείο Αθηνών. Εργάστηκε ως Θεολόγος στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και, από το 2005, που δημιουργήθηκε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών Κορυδαλλού, υπήρξε Διευθυντής του.  Απεβίωσε αιφνίδια το Σάββατο 30-1-2016. Η πολιτεία, κατόπιν προτάσεως των εκπαιδευομένων του Σχολείου, τίμησε την προσφορά του ονομάζοντας το σχολείο σε: «2ο ΣΔΕ Κορυδαλλού – Γεώργιος Ζουγανέλης», με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Δικαιοσύνης.   
Ανοιχτός, διαισθητικός, απλός και ευθύς, γενναιόδωρος, θέσει ακτήμων και πνευματική προσωπικότητα, με κύρια χαρακτηριστικά το χιούμορ, την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους, την ανεξικακία και τις καθαρές κουβέντες και βέβαια αγιορείτης στην αγιογραφική του πινελιά, άριστος αναγνώστης και υπηρέτης του ψαλτηρίου και των μουσικών διαβασμάτων “από διφθέρας”, ο Γιώργος υπήρξε βράχος ακλόνητος στην υπεράσπιση του δικαιώματος στην Εκπαίδευση των κρατουμένων, όχι με λόγια, αλλά με καθημερινή ακούραστη πράξη. Νους και ψυχή εμπνευσμένων καινοτομιών στην εκπαίδευση ενηλίκων, με δωδεκάωρα ατελείωτης δουλειάς, πάθος, στόχευση, ικανότητες, αγάπη, δοτικότητα, αλλά και οριοθέτηση, αυστηρότητα, διάκριση. Ένας δάσκαλος “θεριό ανήμερο”. 
Κάθε χρόνο «έστηνε» ένα Σχολείο στις Φυλακές, με αποκορύφωμα το καμάρι του, “το κονάκι του”, όπως το έλεγε, εκεί στην καρδιά της πτέρυγας του παραρτήματος του Νοσοκομείου “Άγιος Παύλος”, εκεί, στα βάθη του σωφρονιστικού συστήματος, ο Γιώργος πάλεψε και έφτιαξε άλλη μια κοιτίδα γνώσης, αυτή την φορά για τους έγκλειστους οροθετικούς, δίνοντας όχι μόνο χέρι ελπίδας και βοήθειας, αλλά αγάπης και εμψύχωσης στην πράξη.  
Η απώλειά του, ανήμερα των Τριών Ιεραρχών, εορτή της εκπαίδευσης και των Δασκάλων, γέμισε πόνο και θλίψη όχι μόνο την οικογένεια και τους φίλους του αλλά και την καρδιακή του οικογένεια, τους μαθητές του, εντός και εκτός Φυλακών. Γιατί ο Γιώργος ήταν αγαπημένος Δάσκαλος όχι μόνο του δικού του Σχολείου αλλά όλων των ΣΔΕ και φυσικά όλων των Σχολείων των Φυλακών. «Δάσκαλος των φυλακισμένων», αλλά και, όπως είπε ο π. Σπύρος, ιερέας του Ι. Ναού Αγίας Τριάδας Πετρουπόλεως όπου έψαλε ο Γιώργος, Θεολόγος της πράξης, «Φαίνετα»ι, είπε, «αυτοί οι Γεροντάδες στο Άγιο Όρος, στην Αθωνιάδα Σχολή, έκαναν “σωστή δουλειά”, έβγαλαν έναν άξιο Θεολόγο που δεν ξέχασε τον “Θεό” και έμεινε στον “λόγο”, αλλά έκανε τον λόγο πράξη, ώστε να φανερώνεται απ’ αυτήν ο Θεός.»
Και τι άλλο θα μπορούσε να οδηγήσει έναν μαθητή του να γράψει: «...μου έμαθες μέσα στην κόλαση να ζω στον Παράδεισο...», αν όχι η συνάντηση μέσα στην Φυλακή με τον ίδιο τον Θεό;
Καλή αντάμωση Γιώργο.





[1] Γιώργος Σεφέρης, Θερινὸ Ἡλιοστάση, Η’. 

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Γκάντι :Απουσιάζει ο Χριστός από την Ευρώπη




Δεν είμαι ευρωπαϊστής ούτε αντιευρωπαϊστής. Νιώθω Ευρωπαίος. Δεν είμαι με την Ευρώπη των αποικιοκρατών των εξουσιαστών και των ιμπεριαλιστών. Είμαι με αυτή των ιεραποστόλων και των ανθρώπων του πνεύματος. Δεν είμαι με τον Κορτέζ αλλά με το Βαρθολομαίο ντε λας Κάζας. Λυπάμαι που η Ευρώπη έχοντας χάσει την ταυτότητά της προσκυνά για άλλη μια φορά το Μαμωνά. Λατρεύει το κέρδος και αρνείται τον άνθρωπο. Τα λόγια του Γκάντι  προφητικά λες και έχουν γραφτεί στις μέρες μας: "Είμαι πεπεισμένος ότι σήμερα η Ευρώπη δεν παρουσιάζει το πνεύμα του Θεού, ούτε του Χριστιανισμού, αλλά το πνεύμα του Σατανά...Η πρόοδος που τόσο εγκωμιάστηκε, της επιστήμης, δε προσέθεσε ούτε ένα πόντο ηθικού μεγαλείου στην Ευρώπη. Ο πόλεμος φανέρωσε το σατανικό χαρακτήρα του πολιτισμού που κυβερνά σήμερα την Ευρώπη."

Α.

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

“Tο ριζοσπαστικό μήνυμα των Τριών Ιεραρχών & οι νέοι της εποχής μας“(Πτολεμαΐδα)



Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016 στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας, ομιλία από το Σχολικό Σύμβουλο Θεολόγων κ.Ανδρέα Αργυρόπουλο με θέμα: “Tο ριζοσπαστικό μήνυμα των Τριών Ιεραρχών & οι νέοι της εποχής μας“.Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού κ. Καΐδης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας κ. Θεοδοσιάδης. Μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Σχολείου.Πολλές ευχαριστίες στη Διεύθυνση , στο Σύλλογο Διδασκόντων ,στους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου καθώς επίσης και στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που μας τίμησαν με την παρουσία τους.








Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Τάσος Λειβαδίτης:Αγαπήσαμε, ονειρευτήκαμε...



Αγαπήσαμε, ονειρευτήκαμε, πήραμε μέρος σε εξεγέρσεις
Κι άξαφνα ένα πρωί, όταν ξυπνήσαμε, με μια γυναίκα δίπλα μας στο κρύο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου, καταλάβαμε πόσο λίγο είχαμε αγαπήσει τον πλησίον.
Η γυναίκα κοιμόταν ακόμα. Πλησίασα στον καθρέφτη και είδα πως ήμουν πάντα ξένος. Που να πάω; Ένα τρένο αντίκρυ στο σταθμό μόλις ξεκινούσε. Έβγαλα το μαντήλι και χαιρέτησα.
Κι έκλαψα σα ν' αποχαιρετούσα τη ζωή μου.
Βέβαια, θα έρθει κάποτε ο καιρός που όλα θα μαθευτούν, όμως εγώ δε θα πω τίποτα
Ας αναλάβουν οι Γραμματείς, εγώ προτιμώ να κοιτάω με νοσταλγία το παλιό κουρείο…


Τάσος Λειβαδίτης, Μικρό βιβλίο για μεγάλα όνειρα,εκδ.Κέδρος,σελ.67
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...