Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

ΑΝΔΡΕΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ : ΘΡΗΣΚΕΙΟΛΟΓΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ



του Στρατή Αγγελόγλου Θεολόγου- Φιλόλογου




ΑΝΔΡΕΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΘΡΗΣΚΕΙΟΛΟΓΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Με επιμέλεια Αθανασίου Καλαμάτα & Γιώργου Παπαδόπουλου
Εκδ. ΑΡΜΟΣ, Αθήνα 2009, σ. 58



Θρησκειολογία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την καθολικότητα του θρησκευτικού φαινομένου στον κόσμο μας και η ενασχόληση με τα θρησκεύματα και τις θρησκευτικές ιδέες προάγει το σημερινό άνθρωπο και τον εξασκεί στην αλληλοπεριχώρηση και αποδοχή του άλλου.
Ο μεγάλος θρησκειολόγος του 20ου αιώνα M. Eliade  σημειώνει ότι η ύπαρξη τόσων θρησκευτικών στοιχείων και φαινομένων δεν είναι αποτέλεσμα εξέλιξης αλλά σταθερό στοιχείο της ανθρώπινης συνείδησης , πράγμα που σημαίνει ότι η θρησκειολογική επιστήμη καταργεί την αξιολογική κατάταξη των θρησκευμάτων και τα εξετάζει όλα παράλληλα το ένα με το άλλο.  Η αμυντική όμως στάση πολλών χριστιανών , έναντι «της αντικειμενικής σπουδής  άλλων πολιτισμών και θρησκευτικών ιδεών» είναι γνωστή από παλιά, όπως και ο φόβος για υπονόμευση της ορθόδοξης συνείδησης.
Αντίθετα ,  πιστεύει ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος , μας κάνει νηφάλιους και ανοικτούς στην κατανόηση του άλλου ενώ στηρίζει την πίστη μας και τη διευρύνει. Ειδικά στην εποχή μας, αναφέρει το εισαγωγικό σημείωμα της νέας αυτής Βιβλιογραφίας, καθώς μεταβάλλεται σταδιακά σε πολυθρησκευτική και πολυπολιτισμική, είναι αναγκαία η ενημέρωση για τη θρησκευτική ταυτότητα του άλλου για τη σωστή επικοινωνία και ένταξη στην κοινωνία μας.
Ο συγγραφέας της βιβλιογραφίας είναι σχολικός σύμβουλος και  πρωτίστως ενδιαφέρεται να ετοιμάσει σωστά τους εκπαιδευτικούς στην κριτική ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των μαθητών τους με τη σπουδή τους στον Χριστιανισμό και τη σωστή ενημέρωσή τους για τα άλλα θρησκεύματα του κόσμου μας.
Η σπουδή των άλλων θρησκευμάτων σημαίνει σεβασμό και ικανότητα συνύπαρξης με τη θρησκευτική  ετερότητα του άλλου, έμπρακτη αλληλεγγύη ευαισθητοποίηση και ώριμη τοποθέτηση των μαθητών απέναντι στο σύγχρονο κοινωνικό πρόβλημα, με όπλα  τον υπερφυλετικό  υπερεθνικό και οικουμενικό χαρακτήρα του χριστιανικού μηνύματος.
Το υλικό του βιβλίου ,η πληθώρα των πηγών  που προτείνονται , είναι κατανεμημένο σύμφωνα με τα γενικά και ειδικά γνωστικά αντικείμενα του μαθήματος θρησκευτικών της Β’ Λυκείου,  για να χρησιμοποιηθεί ευκολότερα από τον θεολόγο του σχολείου. Επίσης έχουν προστεθεί έργα ,που δεν έχουν καθαρά θρησκειολογικό περιεχόμενο, σε μια προσπάθεια να κατανοηθούν σημερινά πολιτικοκοινωνικά παγκόσμια προβλήματα από τη σχολική τάξη.
 Και η Θρησκειολογική βιβλιογραφική πρόταση του κ. Α. Αργυρόπουλου θα μπορούσε κάλλιστα να επισφραγιστεί με τη φράση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, ότι το όραμα μιας οικουμένης με ειρήνη αλληλεγγύη και αγάπη παραμένει χρέος μας. 


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ  το Φλεβάρη του 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...