Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Δολοφονήθηκε Ρώσος ιερέας που είχε υπερασπιστεί τις Pussy Riot

Ζωηρή συγκίνηση έχει προκαλέσει στη Ρωσία ο φόνος του ιερέα Πάβελ Αντελγκέιμ, ο οποίος είχε περάσει από το γκουλάγκ κατά τη σοβιετική εποχή.Ένας 75χρονος ορθόδοξος ιερέας ο οποίος είχε ζητήσει να απελευθερωθούν οι νεαρές γυναίκες του συγκροτήματος Pussy Riot που καταδικάσθηκαν για μια «πανκ προσευχή» εναντίον του Βλαντιμίρ Πούτιν, δολοφονήθηκε τη Δευτέρα στο Πσκοφ (βορειοδυτική Ρωσία), ανακοίνωσε σήμερα η τοπική αστυνομία.

"Το πτώμα του ιερέα Πάβελ Αντελγκέιμ ανακαλύφθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Πσκοφ με τραύματα που προκλήθηκαν από μαχαίρι», κοντά σε μια εκκλησία, ανακοινώθηκε από την αστυνομία της πόλης Πσκοφ που βρίσκεται στα σύνορα με τις βαλτικές χώρες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο ιερέας σκοτώθηκε από ένα νεαρό που πάσχει από ψυχολογικές διαταραχές και τον οποίο είχε φιλοξενήσει στο σπίτι του για τρεις ημέρες. Ο νεαρός αυτός, γεννημένος το 1986, νοσηλεύεται επειδή μετά το φόνο αυτοτραυματίσθηκε με το μαχαίρι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η αστυνομία δεν συνδέει το φόνο με τις δημόσιες θέσεις που είχε υιοθετήσει ο ιερέας αυτός, ο οποίος είχε περάσει από το γκουλάγκ κατά τη σοβιετική περίοδο και είναι σήμερα γνωστός για τις επικρίσεις του εναντίον του Πατριαρχείου, ωστόσο ο θάνατός του έχει προκαλέσει ζωηρή συγκίνηση στη χώρα.

"Ο τελευταίος ελεύθερος ιερέας του Πατριαρχείου της Μόσχας σκοτώθηκε», έγραψε στο μπλογκ του ο αρχιδιάκονος Αντρέι Κουράιεφ, ένας από τους πιο γνωστούς μπλόγκερ της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Πάβελ Αντελγκέιμ είχε επικρίνει επανειλημμένα τις σχέσεις ανάμεσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία και το ρωσικό κράτος. Είχε επίσης υπογράψει μια επιστολή προσωπικοτήτων της Ρωσίας που καλούσαν τον πατριάρχη της Ρωσίας να υπερασπιστεί τις νεαρές γυναίκες του συγκροτήματος Πούσι Ράιοτ, οι οποίες είχαν τραγουδήσει μια «πανκ προσευχή» μέσα στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα ζητώντας από την Παναγία «να διώξει τον Πούτιν».

"Δεν θέλουμε να δικαιολογήσουμε αυτές που πήραν μέρος σ' αυτή την ενέργεια, αλλά απευθύνουμε έκκληση στη σοφία και τη φιλανθρωπία Σας», ανέφεραν στο έγγραφο αυτό, τον Ιούνιο του 2012, πολλές εκατοντάδες προσωπικότητες της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων τέσσερις ορθόδοξοι ιερείς.

Δύο από τις νεαρές γυναίκες του συγκροτήματος, οι οποίες είχαν δηλώσει πως ήθελαν επίσης να καταγγείλουν τη «συμπαιγνία της Εκκλησίας και του Κράτους», εκτίουν ποινές φυλάκισης δύο ετών.

"Οι γυναίκες αυτές ξεσκέπασαν το ψέμα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και την ελάχιστα φυσική σχέση της με τη Ρωσική Ομοσπονδία», είχε γράψει πρόσφατα στο μπλογκ του ο ιερέας Πάβελ.

Πηγή: AMΠEhttp://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathfiles_1_06/08/2013_512939

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...