Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Θεία λειτουργία του Ιωάννου του Χρυσοστόμου τελέστηκε στην κρύπτη της βασιλικής του Αγίου Αμβροσίου στο Μιλάνο κατά την έναρξη του 13ου Διαχριστιανικού Συμποσίου












Συγκινητική θεία λειτουργία του Ιωάννου του Χρυσοστόμου τελέστηκε στην κρύπτη της βασιλικής του Αγίου Αμβροσίου στο Μιλάνο, το πρωί της Τετάρτης 28 Αυγούστου μπροστά στο σκήνωμα του ιδίου Αγίου, όπου έχει ενταφιαστεί κατά την επιθυμία του, ανάμεσα στους μάρτυρες της πίστεως Γερβάσιο και Πρωτάσιο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του 13ου Διαχριστιανικού Συμποσίου του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. και του Istituto Francescano di Spiritualita della Pontificia Universita Antonianum Roma, (Μιλάνο 28-30 Αυγούστου 2013), η Ορθόδοξη θεία λειτουργία σήμανε την έναρξη των εργασιών του, οι οποίες θα κλείσουν με την τέλεση της θείας λειτουργίας κατά το πρωτοχριστανικό λειτουργικό Αμβροσιανό τυπικό, στον ίδιο ναό.





Η τρίκλιτη βασιλική του Αγίου Αμβροσίου ακολουθεί την αρχιτεκτονική των παλαιοχριστιανικών ναών, που διασώζονται στην Ανατολή, όπως η Παναγία Αχειροποίητος της Θεσσαλονίκης και οι βασιλικές των Φιλίππων. Έχει κτιστεί από τον Επίσκοπο Μεδιολάνων Αμβρόσιο (4ος αι. μ.Χ.) σε προχριστιανικό χώρο λατρείας και πήρε την τελική της μορφή κατά την εποχή του Καρλομάγνου (8ος αι μ.Χ.). Στην Αγία Τράπεζα υπάρχει κιβώριο, που στηρίζεται σε τέσσερις κίονες, ενώ στην κόγχη του ιερού ψηφιδωτό του 8ου αιώνα βυζαντινής τέχνης, όπου δεσπόζει ο ένθρονος Χριστός. Το σκήνωμα του Αγίου Αμβροσίου και των δύο μαρτύρων Γερβασίου και Πρωτασίου φυλάσσονταν σε σαρκοφάγο από πορφυρίτη κάτω από την παλαιά ξύλινη Αγία Τράπεζα του ναού, ενώ κατά τον 19ο αιώνα τοποθετήθηκαν σε γυάλινη με ασημένιο διάκοσμο, ώστε να είναι ορατά στους πιστούς.






http://blogs.auth.gr/moschosg/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...