Faculté de Théologie Université de l’Eglise Orthodoxe au Congo [Θεολογική Σχολή του Ορθόδοξου Πανεπιστημίου του Κονγκό]
Κείμενο: Νίκη Παπαγεωργίου (αναπλ. καθηγήτρια Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ). Φωτογραφίες: Μαρία Καζαμία-Τσέρνου (αναπλ. καθηγήτρια Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ)
Από το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008 λειτουργεί στην Κινσάσα, λίγο έξω από την πόλη, σε ένα λόφο, το Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο του Κονγκό, με βάση και αφετηρία τη Θεολογική Σχολή. Η σχολή ξεκίνησε με καθαρά εκκλησιαστικούς στόχους, να προσφέρει δηλαδή κατάρτιση στους μελλοντικούς κληρικούς και να καλύψει τις ανάγκες της τοπικής Εκκλησίας. Οι πολιτειακές όμως αρχές του Κονγκό, αφού είδαν το υποδειγματικό περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργεί προήγαγαν τη λειτουργία της σε Πανεπιστήμιο. Σημειωτέον ότι η πολιτική του κονγκολέζικου κράτους ευνοεί τη λειτουργία εκπαιδευτικών και νοσηλευτικών ιδρυμάτων, αρκεί να πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, και δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην εκπαίδευση και στην υγεία, ουσιαστικοί παράγοντες για τη βελτίωση των βιοτικών συνθηκών του τοπικού πληθυσμού.
Η Θεολογική Σχολή λειτουργεί σε ένα πολύ καλά οργανωμένο περιβάλλον, που περιλαμβάνει αίθουσες και γραφεία, ξενώνες, τραπεζαρία – κουζίνα και αίθουσα εκδηλώσεων. Όλα αυτά τα κτίρια έχουν ως επίκεντρο τον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη. Οι βιοτικές και λατρευτικές ανάγκες των φοιτητών καλύπτονται πλήρως μέσα από ένα πρόγραμμα κοινοτικής, σχεδόν κοινοβιακής ζωής, με κοινή τράπεζα και λατρεία. Η εκπαίδευση με όλες της τις λεπτομέρειες προσφέρεται δωρεάν, πράγμα σημαντικό σε μια χώρα όπου απαιτούνται δίδακτρα, και καλύπτεται οποιοδήποτε πρόβλημα των φοιτητών, ιατρικής ή άλλης φύσεως.
Η λειτουργία της Θεολογικής Σχολής έχει ως βάση ένα απαιτητικό πρόγραμμα σπουδών που, στην περίπτωση αυτή, περιλαμβάνει 2 κύκλους σπουδών, σύμφωνα με το βελγικό σύστημα, δηλαδή 3 έτη υποχρεωτικών μαθημάτων βάσης (graduat) και 2 έτη εξειδικευμένων κατευθύνσεων (licence). Στο δεύτερο κύκλο σπουδών (licence) λειτουργούν τρεις κατευθύνσεις: α) Αγία Γραφή – Πατερική Θεολογία – Εκκλησιαστική ιστορία, β) Λειτουργική και γ) Οργάνωση και Διοίκηση της Ζωής της Εκκλησίας. Σε κάθε έτος φοιτούν δεκαπέντε περίπου φοιτητές, οι οποίοι εκδηλώνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις σπουδές τους. Παρά τις δυσκολίες, όπως έλλειψη καθηγητών και βιβλίων, είναι αρκετά καταρτισμένοι και οι συζητήσεις μαζί τους είναι απολαυστικές και δημιουργικές. Υπερασπίζονται με πάθος τις θέσεις τους, όταν συζητούν θεολογικά ζητήματα και είναι πρόθυμοι να προτείνουν νέες θέσεις στα τρέχοντα ζητήματα, θεολογικά ή μη.
Η λειτουργία όμως ενός Πανεπιστημίου δεν είναι εύκολη υπόθεση και δημιουργεί νέες απαιτήσεις στην εκπαίδευση που παρέχει η τοπική Εκκλησία. Για να λειτουργήσει σωστά, χρειάζονται καθηγητές, οργανωμένη βιβλιοθήκη, αλλά και λειτουργικά έσοδα για να καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες ενός τέτοιου εκπαιδευτικού οργανισμού. Η τοπική Εκκλησία δεν έχει ακόμη καταρτισμένους θεολόγους με διδακτορικά διπλώματα, απαραίτητα για τη διδασκαλία στο Πανεπιστήμιο. Έτσι, εκτός από την αξιοποίηση του ελάχιστου υπάρχοντος δυναμικού, προσφεύγει προς το παρόν σε προσωρινές λύσεις, όπως πρόσκληση καθηγητών από την Ελλάδα και πραγματοποίηση εξ αποστάσεως διδασκαλία με τη χρήση της τεχνολογίας (skype). Έτσι προς το παρόν, το Τμήμα Θεολογίας ΑΠΘ καλύπτει είτε εκ του σύνεγγυς, είτε εξ αποστάσεως, αρκετά επιστημονικά πεδία, όπως Παλαιά και Καινή Διαθήκη, Αρχαία Ελληνικά, Θρησκειολογία με έμφαση στο Ισλάμ, Θέματα Διαθρησκειακού Διαλόγου, Βυζαντινή Αρχαιολογία, Δογματική, Συμβολική, Κοινωνιολογία του Χριστιανισμού, Οργάνωση Ενορίας, Κοινωνικό Έργο της Εκκλησίας.
http://blogs.auth.gr/moschosg/
http://blogs.auth.gr/moschosg/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου