Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Άνθιμος: «Δεν μπορεί ο ιεράρχης - καλόγερος να ζει μέσα σε χλιδή»


Μιλώντας στην εφημερίδα "Εθνικός Κήρυξ" ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως αναφέρθηκε στην περιβολή των κληρικών, ενώ επανέλαβε τη θέση του για κατάργηση του όρκου στη  Βουλή και τα δικαστήρια.
"Στην πατρίδα μας ακόμα υπάρχει ένα μούδιασμα πάνω σʼ αυτό, θέλουν ο ιερέας μας να φορά κάτι να ξεχωρίζει. Συμφωνώ ότι η αμφίεση του κλήρου σήμερα είναι βαριά κυρίως για τους εγγάμους κληρικούς, έχομε αγόρια για να γίνουν κληρικοί και δεν βρίσκουν εύκολα παπαδιές. Ήδη οι νεότεροι ιερείς μας βγάζουν το καλυμμαύχι, δεν φορούν το εξώρασο με τα μανίκια, το καλοκαίρι είναι πιο άνετοι, πηγαίνουν στη θάλασσα με τις παπαδιές και τα παιδιά τους μαζί με τον κόσμο", σημείωσε ο κ. Άνθιμος.
Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη απλοποίηση των αμφίων απάντησε:
"Εάν συνεχίσει η αμφίεσή μας, ο λόγος μας και ο τρόπος να είναι αυτή η συνέχεια της πλούσιας αρχαϊκής μας γλώσσας, της Βυζαντινής παραδόσεως που δεν θα μεταφέρεται στο σήμερα, τότε είναι καταδικασμένα να μείνουν λείψανα για το μουσείο. Κοιτάζουμε να απλοποιήσουμε τα άμφιά μας διότι πλέον προκαλούν, έχουμε βγάλει τις σημαίες από τα αυτοκίνητά μας".
Ακόμα, είπε πως "δεν μπορεί ο ιεράρχης ο οποίος είναι καλόγερος να ζει μέσα σε χλιδή. Η ελληνική κοινωνία έχει το υγιές κριτήριο να απομονώσει τέτοια στοιχεία και να τους δώσει να καταλάβουν ότι δεν είναι αποδεκτά μέσα στην πνευματικότητα της πίστεως μας, πρέπει να φύγετε αν αποδειχθούν".
Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως επανέλαβε ακόμη, τη  θέση του υπέρ της κατάργησης του θρησκευτικού όρκου.
"Πήρε κάποτε το κράτος μας όταν συστάθηκε το 1821 τον όρκο που τον απαγορεύει ο Χριστός στο Ευαγγέλιο, προκειμένου να βοηθήσει τους επαναστατημένους ραγιάδες του 1821 να γίνουν πολίτες ενός νέου κράτους που έπρεπε να έχει αρχές και δεοντολογίες κι έβαλε τον όρκο στο δικαστήριο για να έχουν λίγο φόβο Θεού. Το ίδιο έκανε και στην ορκωμοσία των δημοσίων υπαλλήλων για να μην είναι επίορκοι, ότι στο όνομα της Αγίας Τριάδος θα τηρούν το Σύνταγμα και τους νόμους. Τώρα πια δεν χρειάζεται αυτή η σχέση", είπε χαρακτηριστικά, προτείνοντας να σταματήσει η ορκωμοσία στη Βουλή και ο όρκος στα δικαστήρια και όλοι "να δίνουν διαβεβαίωση στην τιμή και την υπόληψή τους".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...