Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Αλβανοί κληρικοί απαντούν στις επιθέσεις εναντίον του Αναστάσιου
Κληρικοί της Αρχιεπισκοπής Τιράνων επίσκοποι, πρεσβύτεροι και μοναχοί, αποκρούουν τα βέλη που ρίπτουν ακραίοι κύκλοι συμπατριωτών τους
Αλβανοί κληρικοί απαντούν στις επιθέσεις εναντίον του Αναστάσιου
Οι 42 , Επίσκοποι, ιερείς και μοναχοί της Αρχιεπισκοπής Τιράνων με κοινό κείμενό τους απαντούν στα πρόσφατα συκοφαντικά δημοσιεύματα

Οι επιθέσεις που δέχεται το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αλβανίας προκάλεσαν αγανάκτηση στους Χριστιανούς Ορθοδόξους της Αλβανίας.
Η επιστολή της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας, όπως έγραψε την Πέμπτη «Το ΒΗΜΑ», φαίνεται ότι αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου των ενεργειών των ακραίων στοιχείων της Αλβανίας που το τελευταίο διάστημα εντείνονται, ενώ φαίνεται ότι έχουν διατυπωθεί ακόμη και απειλές κατά της ζωής του κ. Αναστασίου. Γι αυτό και 42 επίσκοποι, πρεσβύτεροι, διάκονοι και μοναχοί που υπηρετούν στην Εκκλησία της Αλβανίας με κοινό κείμενό τους έσπευσαν να εκφράσουν την αγανάκτισή τους για τις αβάσιμες κατηγορίες εναντίον του Προκαθήμενου της Εκκλησίας τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας ο αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, στα είκοσι χρόνια της διακονίας τους, έχει χειροτονήσει 146 κληρικούς που υπηρετούν σε όλη την Αλβανία (Αρχιεπισκοπή Τιράνων, Μητρόπολη Βερατίου, Κορυτσάς και Αργυροκάστρου).

Η αναγνώριση του έργου της Αρχιεπισκοπής, επιβεβαιώνεται και από την αντίδραση της κυβέρνησης της χώρας, στις επιθέσεις. Σύμφωνα με συνέντευξη του αρχιεπισκόπου Αναστάσιου στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» της Βοστόνης, στην ερώτηση «ποια στάση κρατά απέναντί σας η επίσημη κυβέρνηση της Αλβανίας», είπε: «για να δείτε το παράδοξο που υπάρχει εδώ, τα Χριστούγεννα μας επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός της χώρας ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο για τη συμβολή του Αρχιεπισκόπου γενικότερα στην Αλβανία, μας επισκέφθηκε η πρόεδρος της Βουλής η κ. Τοπάλι με όλη την επισημότητα. Την Πέμπτη είχαμε ένα γεύμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κ. Νισάνι όλοι οι θρησκευτικοί ηγέτες της χώρας και τα πράγματα κυλούν κανονικά σαν να μην υπάρχει τίποτε ούτε η πρώτη απογραφή, ούτε η δεύτερη φωνή των ακραίων εθνικιστών εδώ».
Στην ερώτηση εάν φοβάται απάντησε «όχι, όχι καθόλου» και συμπλήρωσε πως «εμείς δεν θεωρούμε κανέναν εχθρό, οι άλλοι μπορεί να μας βλέπουν έτσι, αλλά για μας όλοι είναι πρόσωπα σεβαστά τα οποία το μόνο που έχομε να τους πούμε είναι φροντίστε να λέτε την αλήθεια και να μην οδηγείτε τον κόσμο σε λάθος κατεύθυνση».

Αλλωστε και οι 42 κληρικοί της Αρχιεπισκοπής Τιράνων στην επιστολής τους επισημαίνουν ότι «και στα προηγούμενα χρόνια, κατά καιρούς, είχαν διατυπωθεί παρόμοιες απειλές. Όπως ο ίδιος δηλώνει, όποιος είναι αφοσιωμένος στον Θεό της αγάπης και εργάζεται με συνέπεια για την ειρηνική συνύπαρξη, για την ανακούφιση των πασχόντων και για την αλληλεγγύη των λαών δεν φοβάται κανένα και τίποτε, ούτε τον θάνατο. "Η αγάπη έξω βάλλει τον φόβον"».

Συγκεκριμένα ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Η Ορθόδοξος Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Αλβανίας, από το 1992 μέχρι σήμερα υπό την ηγεσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου, έχει θέσει ως αρχή της να μη συνδέεται ή αντιπαρατίθεται με πολιτικά κόμματα. Είναι αφοσιωμένη στο θρησκευτικό της έργο, με τις πολλές κοινωνικές, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και άλλες πρωτοβουλίες.

Μετά τη δημοσίευση της Επισήμου Δηλώσεώς της σχετικά με τα ανακριβή αποτελέσματα της Απογραφής του 2011, εκδηλώθηκε μια σκληρή συκοφαντική επίθεση ενός πολιτικού σχηματισμού εναντίον του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου. Με βαριές κατηγορίες «για τις αντισυνταγματικές πράξεις», για συνεργασία με ακραίους εθνικιστικούς κύκλους της Ελλάδος και για «αντιαλβανική δραστηριότητα» «εναντίον εδαφικής ακεραιότητα/ος της Αλβανίας». Τέλος, ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αφαιρεθεί η Ανωτάτη διάκριση του Γεωργίου Καστριώτη Σκεντέρμπεη που τού απενεμήθη προ τριετίας.

Ασφαλώς, όσοι γνωρίζουν τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, και μεταξύ αυτών εμείς οι Κληρικοί της Αρχιεπισκοπής, όλοι Αλβανοί πολίτες, που τον παρακολουθούμε από κοντά και συνεργαζόμαστε μαζί του όλα τα χρόνια της παρουσίας του στην Αλβανία, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι αναίσχυντα αναφερόμενοι χαρακτηρισμοί είναι αποκυήματα νοσηρής φαντασίας, εντελώς άδικοι και διαστρεβλώνουν την αλήθεια.

Επειδή όμως τα θέματα εθνικής και θρησκευτικής σημασίας είναι πολύ ευαίσθητα, ιδίως τον τελευταίο καιρό, και η παραπληροφόρηση μπορεί να επηρεάσει απληροφόρητους πολίτες και ιδίως νέους, θεωρούμε υποχρέωσή μας,  βάσει της πείρας μας, να δώσουμε κι? εμείς μια απάντηση, σαφή και οριστική, στη σειρά των ψευδών και αδίκων κατηγοριών, που με πείσμα επαναλαμβάνονται κατά καιρούς, παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, κατά την τελευταία εικοσαετία ζει και εργάζεται ακούραστα μαζί μας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια κοντά στον λαό ακόμη και στις πιο δύσκολες περιόδους (1997, 1999), βοηθώντας, με αγάπη και αυτοθυσία, όχι μόνο τους Ορθοδόξους αλλά και όσους είχαν ανάγκη, ανεξαρτήτως θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Είναι πασίγνωστη -όχι μόνο στην Αλβανία, αλλά και διεθνώς- η τεράστια συμβολή του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στην πλήρη ανασυγκρότηση της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας και τη μεγαλύτερη άνθηση που γνώρισε η ιστορία της Εκκλησίας της Αλβανίας• και συγχρόνως στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας στους τομείς υγείας, παιδείας, κοινωνικής προνοίας και πολιτισμού. Και ακόμη, η πρωτοβουλία του, το 1999, να κινητοποιήσει παγκόσμιους χριστιανικούς οργανισμούς για να βοηθηθούν περίπου 33.000 πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο. Μόνο όσοι είναι τυφλωμένοι από φανατισμό δεν θέλουν να τα βλέπουν. Όμως το κολοσσιαίο έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου δεν κατεδαφίζεται με υβριστικά λόγια, χαλκευμένα ψεύδη, αβάσιμες υποψίες συκοφαντικών ισχυρισμών. Οι εκατοντάδες χιλιάδες των Ορθοδόξων και άλλοι αμερόληπτοι Αλβανοί πολίτες, που παρακολουθούν το έργο του, γνωρίζουν πολύ καλά την πραγματικότητα.

Υπερβαίνει, πάντως, τα όρια του γελοίου, άνθρωποι εντελώς άσχετοι με την Ορθοδοξία,  που ίσως δεν έχουν καν ανάψει στην Εκκλησία ένα κερί, αλλά και γνωστοί υπονομευτές της,  να εμφανίζονται ως προστάτες των Αλβανών Ορθοδόξων, ως ειδικοί στην Eκκλησιαστική Ιστορία της Ορθοδοξίας, και να αποφαίνονται πάνω σε θέματα Εκκλησιαστικού Κανονικού Δικαίου.

Τελικά δε να επιχειρούν να δώσουν συμβουλές στους Αλβανούς Ορθοδόξους για το ποιά πρέπει να είναι η εκκλησιαστική ηγεσία τους. Εμείς, οι Αλβανοί κληρικοί ως και εκατοντάδες χιλιάδες Ορθόδοξοι Αλβανοί υπήκοοι, που ακολουθούμε με αφοσίωση τον ηγέτη μας, δεν είμαστε ούτε αφελείς ούτε λιγότερο πατριώτες. Διαθέτουμε πείρα, κρίση και ήθος. Γνωρίζουμε πολύ καλά τον Αρχιεπίσκοπό μας, ότι ζει και συμμερίζεται τις δυσκολίες της ζωής μας, βοηθώντας τους πάντες, χωρίς διάκριση.

 Όσον αφορά το παράσημο Σκεντέρμπεη, όπως καλά γνωρίζουμε, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είναι επίσης επίτημος δημότης Τιράνων και Κορυτσάς και δεν στερείται από μεγάλες διακρίσεις. Η γενικότερη διεθνής συμβολή του στη Θρησκειολογική Επιστήμη, στον διαθρησκειακό διάλογο και την ειρηνική συνύπαρξη λαών και θρησκειών έχει διεθνώς αναγνωρισθεί και τιμηθεί με πανεπιστημιακά διδακτορικά διπλώματα (17) και διεθνή βραβεία (25) από πολλές χώρες. Έχει προσέτι εκλεγεί Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (Γενεύη) και επίτιμος Πρόεδρος της Παγκοσμίου  Διασκέψεως των Θρησκειών για την Ειρήνη (Νέα Υόρκη). Όλες αυτές οι διακρίσεις του Αρχιεπισκόπου μας αντανακλούν τιμητικά και στην Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας, αλλά και στην ίδια τη χώρα.
Όσο για τις συμβουλές, ή, μάλλον, τις απειλές εναντίον της ζωής του, δεν ανησυχεί, ούτε τον φοβίζουν. Και στα προηγούμενα χρόνια, κατά καιρούς, είχαν διατυπωθεί παρόμοιες απειλές. Όπως ο ίδιος δηλώνει, όποιος είναι αφοσιωμένος στον Θεό της αγάπης και εργάζεται με συνέπεια για την ειρηνική συνύπαρξη, για την ανακούφιση των πασχόντων και για την αλληλεγγύη των λαών δεν φοβάται κανένα και τίποτε, ούτε τον θάνατο. "Η αγάπη έξω βάλλει τον φόβον"».

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=490804

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...