Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Δημήτρης Φύκας προς την ΠΕΘ Τρικάλων:Ο Ορθόδοξος χαρακτήρας του μαθήματος των Θρησκευτικών δεν αλλοιώνεται ....
Επιστολή του   Σχολικού Συμβούλου κ.Δημητρίου Φύκα  προς τους Θεολόγους του Ν. Τρικάλων 

Δρ. Δημήτριος Φύκας
Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ01
Νομών : ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ & ΦΩΚΙΔΑΣ,
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ & ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΘΕΜΑ: « Ενημέρωση καθηγητών κλάδου ΠΕ01 - Θεολόγων Ν. Τρικάλων σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών στο Νέο Σχολείο.

Με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας που διοργάνωσε το Παράρτημα Τρικάλων της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων στο Πνευματικό κέντρο του Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου Μπάρας, δηλώθηκαν από τον π. Απόστολο Μανώλη Πρόεδρο του Παραρτήματος τα εξής:
« … όπως ξέρετε τα μαθήματα των θρησκευτικών τείνουν από αυτή τη χρονιά να λάβουν θρησκειολογικό χαρακτήρα. Το πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά σε ορισμένα σχολεία τα οποία φυσικά δεν μιλούν καν για το Χριστό και για την πίστη μας. Και το κακό είναι ότι αυτό ξεκινά και από τις τάξεις του Δημοτικού όπου γίνονται αναφορές και το χειρότερο είναι ότι δυστυχώς σε αυτή την τάση της Κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας συμβάλλουν και κάποιοι συνάδελφοι οι οποίοι έχουν αποσπαστεί από την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων και έχουν φτιάξει ένα δικό τους παράρτημα που ονομάζεται «Καιρός» και αυτοί είναι κυρίως που εισηγούνται όλες αυτές τις αλλαγές στο υπουργείο Παιδείας».
Ως Σχολικός σας Σύμβουλος σάς γνωρίζω τα εξής: Το μάθημα των Θρησκευτικών στο Νέο Σχολείο θα έχει ως επίκεντρό του την Ορθόδοξη παράδοση, με τα εξής χαρακτηριστικά: Γίνεται ανοικτό και πλουραλιστικό, διατηρεί και αναπλαισιώνει τον γνωστικό και παιδαγωγικό του χαρακτήρα, λαμβάνει υπόψη του τις απαιτήσεις των καιρών, τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών, τις χριστιανικές παραδόσεις της Ευρώπης και του κόσμου, καθώς και τα μεγάλα Θρησκεύματα. Ένας από τους κύριους σκοπούς του είναι να οικοδομήσει ένα στιβαρό μορφωτικό πλαίσιο γνώσης και κατανόησης της Ορθοδοξίας και του Χριστιανισμού, ως πνευματικής και πολιτισμικής παράδοσης της Ελλάδας και της Ευρώπης, αλλά και ως ζωντανής πηγής έμπνευσης, πίστης, ηθικής και νοηματοδότησης για τον κόσμο και τον άνθρωπο, τη ζωή και την ιστορία. Το νέο μάθημα θα προσπαθήσει να προάγει τη γνωριμία, την κριτική κατανόηση, τον σεβασμό και τον διάλογο μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικές απόψεις, αντιλήψεις ή δεσμεύσεις πάνω σε ζητήματα πίστης και ηθικού προσανατολισμού.
Η διδασκαλία του νέου μαθήματος, όπως και των άλλων μαθημάτων στο σχολείο από δω και εξής, θα γίνεται πλέον με συμμετοχικές διαδικασίες, ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες, συζήτηση και διαβουλεύσεις. Ο εκπαιδευτικός θα είναι ο πρωταγωνιστής στη διαμόρφωση του Προγράμματος Σπουδών διαδικασίας. Ο ίδιος θα διερευνά, θα σχεδιάζει, θα συνεργάζεται, θα δοκιμάζει νέες στρατηγικές μάθησης και θα αξιολογεί την δράση του.
Απ’ όλα τα ανωτέρω, και πολλά άλλα που δεν είναι του παρόντος, δεικνύεται ότι το μάθημα των Θρησκευτικών στο Νέο Σχολείο δεν γίνεται θρησκειολογικό, μα ούτε χάνει τον Ορθόδοξο χαρακτήρα του. Ο Ορθόδοξος χαρακτήρας του μαθήματος των Θρησκευτικών δεν αλλοιώνεται με το να συμπεριλάβει ως διδακτέα ύλη σε θεματικές ενότητες, και όπου είναι αναγκαίο, τις άλλες χριστιανικές παραδόσεις της Ευρώπης, καθώς και τις μεγάλες Θρησκείες του κόσμου, για ευνόητους λόγους, μέσα σε ένα διαπολιτισμικό περιβάλλον που όλοι μας ζούμε.
Στις αρχές του επόμενου μήνα, με σεμινάριο που θα διοργανώσω, θα ενημερωθείτε επαρκώς για τα νέα Προγράμματα Σπουδών του μαθήματός μας στο πλαίσιο του Νέου Σχολείου και θα παύσει κάθε παραπληροφόρηση. 
 
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Ο Σχολικός σας Σύμβουλος
Δρ. Δημήτριος Φύκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...