Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

ΚΑΙΡΟΣ Πάτρας:Συνάντηση με τη Διευθύντρια της Δ.Δ.Ε. Αχαΐας



                                                Παράρτημα Πάτρας



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνάντηση της Επιτροπής Καιρού Πάτρας με τη Διευθύντρια της Δ.Δ.Ε. Αχαΐας κ. Eυγενία Πιερρή

Πάτρα,23 Μαρτίου 2014
Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση των μελών της Επιτροπής του «Πανελληνίου Θεολογικού Συνδέσμου-ΚΑΙΡΟΣ-για την αναβάθμιση της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης»-Παράρτημα Πάτρας πραγματοποιήθηκε  με τη Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας κ. Ευγενία Πιερρή, την Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014 στο γραφείο της. Μέσα σε φιλικό κλίμα και με αμέριστο ενδιαφέρον από πλευράς της, παρουσιάσαμε το ιστορικό και τους λόγους για τους οποίους ιδρύθηκε ο Καιρός, αναλύσαμε διεξοδικά τις θέσεις μας, όπως αυτές προκύπτουν από την ιδρυτική Διακήρυξη Αρχών και τους  γενικότερους σκοπούς όπως από το καταστατικό προβλέπονται, δίνοντας έμφαση στα παρακάτω σημεία:
§  Την υποχρέωση της Πολιτείας να παρέχει στους μαθητές αναβαθμισμένη θρησκευτική εκπαίδευση,  βασισμένη στη σύγχρονη εκπαιδευτική θεωρία και πράξη, στα θεμελιακά ιδεώδη και τους στόχους μιας εκπαίδευσης σύμφωνης με τις ανάγκες του σύγχρονου ευρωπαϊκού περιβάλλοντος.
§  Υποστηρίξαμε την υποχρεωτικότητα του μαθήματος των Θρησκευτικών που οφείλει να είναι ανοικτό για όλους τους μαθητές ανεξάρτητα από τη θρησκευτική τους ή μη προέλευση και ταυτότητά τους, πέρα από χαρακτηρισμούς (ομολογιακό, κατηχητικό, θρησκειολογικό κ.α.) που στενεύουν τη δυναμική του .
§  Υποστηρίξαμε ένα μάθημα ΜτΘ που να μην εξαντλείται στην «πληροφόρηση γύρω από» τις θρησκείες, αλλά να στοχεύει σε μια «μάθηση από» τις θρησκείες, που θα διευρύνει τον πνευματικό ορίζοντα του μαθητή και θα απαντά στα υπαρξιακά του και άλλα ερωτήματα.
§  Αναφερθήκαμε στις δραστηριότητες και τις επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με τους οποίους ο Καιρός συστηματικά διαλέγεται (ΥΠΑΙΘ, ΙΕΠ, Θεολογικές Σχολές, Διοικούσα Εκκλησία, πολιτικά κόμματα, ΟΛΜΕ κ.α.),στα συνέδρια, τα σεμινάρια και τις επιμορφωτικές συναντήσεις που σε όλη την Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί όλο αυτό το διάστημα, καθώς επίσης και στο νέο Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών.
Σε ένα πλαίσιο αμοιβαίου σεβασμού έγινε διεξοδική συζήτηση, διευκρινίστηκαν καίρια ζητήματα και κατατέθηκαν γενικότεροι προβληματισμοί που αφορούν στη σύγχρονη θρησκευτική πραγματικότητα της χώρας μας αλλά και γενικότερα της Ευρώπης.
 Η συνάντηση αυτή βοήθησε ιδιαίτερα στο να γίνουν κατανοητές οι θέσεις του Καιρού και μπήκαν τα θεμέλια μιας  μελλοντικής δημιουργικής συνεργασίας και στήριξης στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης.
Η Επιτροπή του Καιρού-Παράρτημα Πάτρας
Γιαννόπουλος Ανδρέας
Γλαρού Άννα
Μάλφας Γιώργος

Παπασωτηρόπουλος Χριστόφορος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...