Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

To μεγαθήριο της Σαϊεντολογίας στη Φλόριντα


145 εκατ δολάρια από δωρεές για το χλιδάτο αρχηγείο που στεγάζει τους διάσημους πιστούς 




To μεγαθήριο της Σαϊεντολογίας στη Φλόριντα 145 εκατ δολάρια από δωρεές για το χλιδάτο αρχηγείο που στεγάζει τους διάσημους πιστούς .  Πουθενά δεν είναι τόσο εμφανής η ανάπτυξη της θρησκείας της Σαϊεντολογίας όσο στο πρόσφατα ολοκληρωμένο αρχηγείο Φλαγκ, την πνευματική της έδρα που βρίσκεται στο Κληαργουότερ της Φλόριντα. Είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ότι το σημαντικότερο ησυχαστήριο της θρησκείας της Σαϊεντολογίας συνεχίζει να ανταποκρίνεται στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση υπηρεσιών από τους διάσημους και ευκατάστατους πιστούς της.   Αυτό που το 1975 ξεκίνησε ως ένα κτίριο, τώρα επεκτείνεται σε ένα συγκρότημα 50 επιμέρους κτιρίων που καταλαμβάνουν έκταση μεγαλύτερη από 185.000 τ.μ. σε μια ακτίνα 14,5 χιλιομέτρων. Aν και το κόστος του είχε υπολογιστεί στα 100 εκατ. δολάρια οι δωρεές για την ανέγερση του έφτασαν τα 145 εκατ. δολάρια.  


 Το Flag Building είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα στη Φλόριντα και η επί σειρά ετών κατασκευή του έχει σωρεία σκανδάλων καθώς και μια μεγάλη διαμάχη με τις Αρχές οι οποίες είχαν για καιρό μπλοκάρει την κατασκευή του για πολεοδομικές ατασθαλίες. Κάποιοι από τους μεγάλους χορηγούς είχαν τότε δυσανασχετήσει και απαιτούσαν επιστροφή των χρημάτων τους κατηγορώντας την εκκλησία για κομπίνα και ξέπλυμα χρήματος. Παράλληλα υπήρξε τεράστια μυστικοπάθεια σε όλη τη διάρκεια των εργασιών ενώ οι υπεύθυνοι του κέντρου είχαν αρνηθεί σε όλα τα μεγάλα μέσα οποιαδήποτε πρόσβαση στο εργοτάξιο και το εσωτερικό πριν την ημερομηνία των εγκαινίων. Ελάχιστες φωτογραφίες είχαν διαρρεύσει από τα σχέδια και είχαν προκαλέσει θόρυβο μιας και μαρτυρούσαν πολυτέλεια και χλιδή πέρα από κάθε φαντασία.    





 Στις 17 Νοεμβρίου του 2013, χιλιάδες (εύποροι) πιστοί, ο Τομ Κρουζ, ο Τζον Τραβόλτα και μερικοί ακόμη διάσημοι «φίλοι» καταχειροκρότησαν τον Mr. David Miscavige, πρόεδρο του Κέντρου, ο οποίος έκοψε την κορδέλα και απεκάλυψε τι κατασκευάζει με δωρεές 145.000.000 $ η κεφαλή αυτής που αυτοαποκαλείται η θρησκεία του 20ου αιώνα και που είναι μόλις 60 ετών.       Τα εξίσου εντυπωσιακά με τις φωτογραφίες νούμερα και οι αριθμοί που αφορούν τις λεπτομέρειες κατασκευής και το τι περιλαμβάνει το συγκρότημα: 720 τόνοι τραβερτίνης από την Ιταλία, ένα από τα μεγαλύτερα χειροποίητα μωσαϊκά που έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια, 1264 πόρτες, παράθυρα με πλαίσια όνυχα, 9 τόνοι μπρούτζου για τα 62 γλυπτά του αίθριου, εκατοντάδες έπιπλα πολυτελείας από διάσημους οίκους και υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα, τρία εστιατόρια, βιβλιοπωλεία, 300 δωμάτια για ιδιωτικές ακροάσεις και μελέτη βιβλίων, αίθουσες συνεδριάσεων και περισυλλογής, μουσείο αφιερωμένο στη Σαϊεντολογία, παρεκκλήσια, αίθουσα δεξιώσεων, εκπαιδευτήρια αλλά και ένα αρκετά μυστηριώδες κέντρο προπόνησης το οποίο αποτελεί θρύλο για την ιστορία της θρησκείας.  




 Ο πέμπτος όροφος έχει εγκαταστάσεις στις οποίες οι πιστοί μπορούν να κάνουν τη γνωριμία τους με τη μέθοδο Super Power την οποία είχε ανακαλύψει ο ιδρυτής της Ρον Χάμπαρντ. Πρόκειται για αίθουσες που περιλαμβάνουν στίβους με πολυτελή και τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό και μηχανήματα τα οποία εξυπηρετούν την προπόνηση των πιστών προς την πνευματική ανύψωση. Θάλαμοι χωρίς βαρύτητα, κελιά με ηχομόνωση, κυκλικοί διάδρομοι για τρέξιμο και μερικά ακόμη συστήματα εξυπηρετούν όσα μέλη επιδιώκουν μια ανώτερη πνευματική εμπειρία και μπορούν φυσικά να πληρώσουν για αυτή. 



                                                    Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...