Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

«Η Τουρκία κάνει διακρίσεις σε βάρος των χριστιανών»



Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευαγγελικής Εκκλησίας στη Γερμανία κάλεσε την Αγκυρα να θέσει τέλος στις διακρίσεις
«Η Τουρκία κάνει διακρίσεις σε βάρος των χριστιανών»
Τον τερματισμό των διακρίσεων εις βάρος των Χριστιανών στην Τουρκία ζήτησε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευαγγελικής Εκκλησίας στη Γερμανία


Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευαγγελικής Εκκλησίας στη Γερμανία (EKD),Νικολάους Σνάιντερ (Nikolaus Schneider) ζήτησε τον τερματισμό των διακρίσεων εις βάρος των Χριστιανών στην Τουρκία. «Είναι πολύ καλύτερη η κατάσταση, αλλά ακόμα παρατηρούνται διακρίσεις», δήλωσε σήμερα ο κ.Σνάιντερ, με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ στο Βερολίνο.
Για παράδειγμα, δεν επιτρέπεται ακόμη οι ορθόδοξοι Χριστιανοί να εκπαιδεύουν τους ιερείς τους στη χώρα, ενώ επίσης δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου διαθέσιμοι εκκλησιαστικοί χώροι. Επίσης, είναι «απίστευτα επίπονο» να λάβουν άδεια εργασίας οι ιερείς της ευαγγελικής εκκλησίας της Γερμανίας για τη θρησκευτική εξυπηρέτηση των γερμανών Προτεσταντών στα τουρκικά θέρετρα. Το αίτημα του: «Να μπορούμε να δουλεύουμε εκεί ελεύθερα».
Το ποσοστό των Χριστιανών στον τουρκικό πληθυσμό βρισκόταν πριν από 100 χρόνια στο 25%, πρόσθεσε ο ίδιος. Σήμερα το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 0,2%. «Αυτό είναι αποτέλεσμα εσκεμμένων διακρίσεων και διώξεων».
Οι χριστιανικές εκκλησίες στην Τουρκία δεν έχουν μέχρι σήμερα δική τους νομική υπόσταση. Εδώ και δεκαετίες αγωνίζονται για την περιουσία τους. Την πρόσφατη διάταξη της τουρκικής κυβέρνησης περί επιστροφής των απαλλοτριωμένων ακινήτων σε θρησκευτικές κοινότητες, ο κ.Σνάιντερ τη χαρακτήρισε «θετικό σήμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...