Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Από τα Προσωπικά Προβλήματα στα Προβλήματα του Προσώπου







Πρόσκληση σε Σειρα συναντησεων με Θεμα το Διαλογο Θεολογιασ και Ψυχολογιασ

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών σε συνεργασία με την Κοινωφελή Εταιρεία Ψυχοκοινωνικών Παρεμβάσεων «Πορεία Υγείας» και με τον Σύνδεσμο Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος διοργανώνουν σειρά συναντήσεων, με το γενικό θέμα «διάλογοι θεολογίας και ψυχολογίας». Με αυτή την προσπάθεια η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών αναζητά τρόπο να απευθυνθεί στο «πρόσωπο» και με την συνδρομή της ψυχολογίας να βοηθήσει όλους μας να προσεγγίσουμε βαθύτερα, ουσιαστικότερα και με μεγαλύτερη ειλικρίνεια τα κοινά μας προβλήματα.

Σε μια εποχή κατά την οποία κατακλυζόμαστε από την απρόσωπη υπερ-πληροφόρηση, που ανάγει την γνώση σε αυτοσκοπό, η ανάγκη για διάλογο και κατανόηση αναδύεται έντονη. Γι’ αυτό και η σειρά συναντήσεων που προγραμματίζεται  σκοπεύει να αγγίξει σύγχρονα ψυχοκοινωνικά προβλήματα με στόχο να αναδείξει έναν εναλλακτικό λόγο και να δημιουργήσει τον τόπο συνάντησης της επιστημονικής κοινότητας  με το ευρύ κοινό. 

Προβλήματα ψυχοκοινωνικά, προβλήματα ψυχολογικά, προβλήματα υπαρξιακά. Όπως και αν τα ονοματίσουμε, τα «προβλήματα ζωής» είναι πολλά και κοινά σε όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση. Εντούτοις, ο πόνος που αυτά τα προβλήματα επιφέρουν και η αγωνία για την υπέρβασή τους βιώνεται ως κάτι το ατομικό, ως ο προσωπικός Γολγοθάς του καθενός. Συμβαίνει ωστόσο κάτι παράδοξο: όσο αντιμετωπίζουμε το προσωπικό πρόβλημα περιορισμένοι στην ατομικότητά μας ο καθένας, τόσο η δύναμή του πολλαπλασιάζεται, τόσο η δυσκολία του γιγαντώνεται.

Η θεολογία και η ψυχολογία, επιστήμες άλλοτε σε απόσταση και άλλοτε σε διάλογο, δεν μπορούν παρά να διατυπώνουν ουσιαστικό λόγο για τα προβλήματα ζωής, για τα προβλήματα των προσώπων.

Το «πρόσωπο», όπως το ορίζουν με τις επιμέρους διαφορές τους οι επιστήμες αυτές, συνιστά μια ολότητα, ένα κράμα από συστατικά βιολογικά, κοινωνικά, πολιτικά, πολιτισμικά και πνευματικά που συνταιριάζονται πολλές φορές με τους πιο παράδοξους και απροσδιόριστους τρόπους. Αυτή η ανεπανάληπτη μοναδικότητα, συνδυασμός προδιαθέσεων και περιβαλλοντικών επιδράσεων, πραγματώνεται και ορίζεται μόνο εντός της σχέσης. Ακόμη και αν γνωρίζουμε όλα του τα χαρακτηριστικά, μορφολογικά, ψυχολογικά και πνευματικά, δε θα γνωρίσουμε ποτέ το πρόσωπο, παρά μόνο εάν σχετιστούμε μαζί του, σε μια σχέση αγαπητική και εν ελευθερία.

Άλλωστε, η έως σήμερα προσέγγιση των προβλημάτων ζωής από το κυρίαρχο επιστημονικό μοντέλο, που εστίαζε στο άτομο το αποπλαισιωμένο από τα συστήματα αναφοράς του, ήρθε αντιμέτωπη με τα εγγενή της ελλείμματα. Από την άλλη πλευρά, η θεώρησή τους μέσα από ένα πρίσμα ψυχοκοινωνικό και πνευματικό, στα πλαίσια μιας κοινωνίας σχέσεων που υπερβαίνει την αλλοτρίωση και τον ατομοκεντρισμό, καλλιεργεί αισιοδοξία για αναθεώρηση και επίλυση.


Δύο θεματικές, δύο συναντήσεις προσώπων, δύο διάλογοι θεολογίας και ψυχολογίας. Συμμέτοχοι και συνομιλητές όλοι εμείς, με τη βοήθεια διακεκριμένων θεολόγων, ψυχολόγων και ψυχιάτρων / ψυχοθεραπευτών.
1) Ο πόνος. Ο πόνος που μας προκαλεί το εξωτερικό περιβάλλον.
2) Η βία. Ο πόνος που προκαλούμε ο ένας στον άλλον.


1η Συνάντηση: Σάββατο 16-2-2013, 7.00 μ.μ., Δημαρχείο Βόλου  

«Ο πόνος, υπαρξιακός και κοινωνικός ως ευκαιρία αλλαγής»
Ποιος ο σκοπός να σηκωνόμαστε αν είναι να ξαναπέσουμε; Ποιος ο λόγος να προσδοκούμε το καλύτερο όταν ζούμε το χειρότερο; Ποιος ο τρόπος να αντιστεκόμαστε στον πόνο εφόσον δεν μπορούμε να τον αποφύγουμε;
Ο πόνος που μας προκαλεί μια δυσάρεστη κοινωνική και οικονομική συνθήκη, ο πόνος που μας προξενεί μια οικογενειακή και προσωπική απώλεια, μοιάζει κάθε φορά με τερματισμό σε έναν αποτυχημένο αγώνα δρόμου. Μήπως όμως είναι ευκαιρία για επανεκκίνηση;

      Ιάκωβος Μαρτίδης, Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπευτής, Συγγραφέας
      π. Βαρνάβας Γιάγκου, Υπεύθυνος Γραφείου Νεότητος Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης


2η Συνάντηση Σάββατο 9-3-2013, 7.00 μ.μ., Δημαρχείο Βόλου

«Από την οργή στην βία»
Μέσα στο φαύλο κύκλο της βίας οι ρόλοι εναλλάσσονται μεταξύ του θύματος, του θύτη και του παρατηρητή. Περιστατικά βίας σε διάφορες πτυχές της κοινωνικής ζωής δημιουργούν αμηχανία στους θεσμικούς παράγοντες. Σκηνές επιθετικότητας και φοβικές συμπεριφορές δηλητηριάζουν τον οικογενειακό και σχολικό βίο πληθαίνοντας ανησυχητικά.

      Ελένη Διδασκάλου, Επ. Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
      π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών

 Η Είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.


Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών
Συνδιοργάνωση:  Κοινωφελής εταιρεία ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων «Πορεία Υγείας»
                                    Σύνδεσμος Νέων Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου