Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Οι πρόσφυγες ΔΕΝ είναι «κατσαρίδες», λέει ο επίσκοπος του Μάντσεστερ

Οι πρόσφυγες ΔΕΝ είναι «κατσαρίδες», λέει ο επίσκοπος του Μάντσεστερ


Ένα κείμενο με αυτονόητο προοδευτικό χρώμα αλλά θαρραλέο υπέρ των προσφύγων και της υποχρώσης της Βρετανίας να τους δεχτεί στο έδαφός της δημοσιεύτηκε στην on line έκδοση του Observer. Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν το υπογράφει κάποιος από τους «συνήθεις υπόπτους», αλλά ο επίσκοπος του Μάντσεστερ, Ντέιβιντ Γουόκερ που καταλογίζει ευθύνες στη Βρεανία για τις πολεμικές επεμβάσεις αλλά και στην Ευρώπη για την υποκριτική της στάση.
Μεταφράζουμε ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα:
«Φευγαλέα, την περασμένη εβδομάδα, η μετανάστευση απέκτησε πρόσωπο, ανθρώπινο πρόσωπο. Συνήθως τα περισσότερα ΜΜΕ της Βρετανίας δεν τη βλέπουν έτσι, αλλά η τραγωδία των απελπισμένων οικογενειών που πνίγονται στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο και να φτάσουν στην Ευρώπη μάς ανάγκασε να εγκαταλείψουμε τη βολική συζήτηση για ένα άμορφο «αυτοί».
Οι μετανάστες, όπως είδαμε, είναι πραγματικά αθρώπινα πλάσματα και όχι «κατσαρίδες»,* όπως τους είχε περιγράψει μόλις πριν λίγες μέρες νωρίτερα ένας αρθρογράφος. Η φιλανθρωπική οργάνωση «Σώστε τα Παιδιά» (Save the Children) υπολογίζει ότι 2.500 παιδιά μπορεί να χάσουν τη ζωή τους μες στο 2015 καθώς ακολουθούν τη μεσογειακή προσφυγική διαδρομή. 
Οι πρόσφυγες που ζητούν άσυλο και ξεβράζονται (μερικές φορές κυριολεκτικά) στις ευρωπαϊκές ακτές δεν θέλουν να έρθουν στη Βρτανία επειδή έχουν ακούσει ότι η χώρα μας έχει ένα γενναιόδωρο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Παίρνουν τρομερό ρίσκο.
Εμπιστεύονται τον εαυτό τους και τα λιγοστά χρήμαα που καταφέρνουν να συγκεντρώσουν στους δουλεμπόρους και ταξιδεύουν με βαριά φορτωμένα σκάφη επειδή η ζωή στην πατρίδα τους έχει γίνει απελπιστική. Απωθούνται προς την Ευρώπη, δεν έλκονται, ξεριζώνονται από τα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου, της τρομοκρατίας, των διώξεων που ασκούν μειοψηφίες.
Η πολιτική ρητορική που τους χαρακτηρίζει σαν εγκληματίες και όχι σαν ανυπεράσπιστα θύματα δεν είναι μόνο ανέντιμη αλλά είναι και αναληθής. Είναι θετικό το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτς κάθισαν όλοι μαζί για να συζητήσουν αυτή την κατάσταση, όμως η απόφασή τους δείχνει ότι αυτό που κυρίως τους ενδιαφέρει είναι να καταστήσουν λιγότερο ορατά τα συμπτώματα και όχι να αντιμετωπίσουν τη νόσο».
Στη συνέχεια ο επίσκοπος αναφέρεται στις ειδικές ευθύνες που φέρει η Βρετανία:
«Στο ηθικό κόστος των συνεχιζόμενων επεμβάσεών μας στο εξωτερικό πρέπει να συμπεριληφθεί η αποδοχή ενός μέρους των θυμάτων των πολέμων στους οποίους έχουμε συνεισφέρει ως νόμιμων πολιτικών προσφύγων στη δική μας χώρα.
Η ειρωνεία είναι ότι οι οικογένειες που έχουν εγκατασταθεί στη Βρετανία ως πολιτικοί πρόσφυγες που ζητούσαν άσυλο αλλά και μέσω της ελεύθερης κίνησης των Ευρωπαίων πολιτών έχουν συμβάλει στον εθνικό μας πλούτο, έχουν δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης για όλους και δεν απορροφούν απλώς τους δημόσιους πόρους που διατίθενται για κατοικία, υγεία και πρόνοια.
Φευγαλέα, την περασμένη εβδομάδα, τα πρόσωπα των μεταναστών εκτόπισαν από το προσκήνιο τα πρόσωπα των πολιτικών που είναι υποψήφιοι στις επικείμενες εκλογές. Και αυτές οι εκλογές μετράνε.
Θέλω η χώρα μου να κυβερνηθεί από εκείνους που είναι προετοιμασμένοι να κοιτάξουν κατάματα τους απελπισμένους, είτε αυτοί είναι οι αιτούντες άσυλο είτε εκείνοι που τρέφονται από τα συσσίτια, και να τους αντικρίσουν με συμπόνια».
*Αναφορά στην Κέιτι Χόπκινς, δημοσιογράφο της εφημερίδας Sun, που χαρακτήρισε τους μετανάστες «κατσαρίδες» λίγες ώρες πριν το ναυάγιο που στοίχισε τη ζωή σε 700 ή και περισσότερους ανθρώπους.
Ακριβώς έτσι χαρακτηρίζονταν οι Εβραίοι στα χρόνια του Χίτλερ…

http://mao.gr/bishop-mancheser-migrants/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου