Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Tο Μουσικό Γυμνάσιου Χίου στον Ρωμαιοκαθολικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου











Επίσκεψη της Γ΄ Τάξης του Μουσικού Γυμνασίου Χίου στον Ρωμαιοκαθολικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στην πόλη της Χίου.

Την Πέμπτη 7 Απριλίου 2011 κατά τη διάρκεια των 2 πρώτων διδακτικών ωρών η Γ΄ Τάξη του Μουσικού Γυμνασίου Χίου με τη συνοδεία του Θεολόγου Καθηγητή τους κ. Καρατζά Κωνσταντίνου πραγματοποίησε στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών εκπαιδευτική επίσκεψη στον Ρωμαιοκαθολικό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται πολύ κοντά τόσο στο κέντρο της πρωτεύουσας του νησιού, όσο και στο σχολείο.
Είχε προηγηθεί την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011 από το σχολικό βιβλίο η διδασκαλία της Διδακτικής Ενότητας 26. Το σχίσμα του 1054: γεγονός μεγάλης οδύνης, καθώς και η περιληπτική παρουσίαση της Διδακτικής Ενότητας 25. Η Εκκλησιαστική τέχνη στη Δύση (το μάθημα των Θρησκευτικών στα Μουσικά Σχολεία είναι μονόωρο). Στη διάρκεια αυτής της διδακτικής ώρας οι μαθητές ζήτησαν οι ίδιοι την πραγματοποίηση εκπαιδευτικής επίσκεψης σε Ρωμαιοκαθολικό Ναό του νησιού. Τους είχε προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση η εικόνα της σελίδας 101 του σχολικού βιβλίου με το μουσικό εκκλησιαστικό όργανο που χρησιμοποιούν οι Ρωμαιοκαθολικοί κατά της διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τους. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για Μουσικό Σχολείο.
Στο Ναό του Αγίου Νικολάου υποδέχθηκαν και ξενάγησαν με μεγάλη χαρά τα παιδιά ο Πολωνός ιερέας του Ναού, καθώς και η κυρία που κατοικεί στο κελί του Ναού και η οποία είναι υπεύθυνη για εκείνον. Ιδιαίτερα θετική εντύπωση έκαναν στα παιδιά το πεπαλαιωμένο μουσικό εκκλησιαστικό όργανο του Ναού(είναι σε χρήση κι έπαιξαν κι εκείνα), η ψαλμωδία από τον ιερέα της ευχής με την οποία γίνεται η απόλυση στην Ρωμαιοκαθολική Θεία Λειτουργία (οι μαθητές τον χειροκρότησαν), οι λειψανοθήκες του Ναού, το άγαλμα της Παναγίας και το ότι η Αγία Τράπεζα είναι στραμμένη προς τους πιστούς χωρίς να υπάρχει τέμπλο για την χωρίζει απ’ αυτούς. Τα παιδιά σε γενικές γραμμές έμειναν πολύ ευχαριστημένα από την επίσκεψη, η οποία είναι βέβαιο ότι θα τους μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη τους.
Είναι απαραίτητο να πραγματοποιούνται τέτοιες επισκέψεις. Δείχνουν στην πράξη ότι το μάθημα των θρησκευτικών έχει εκσυγχρονιστεί, υπακούει στις απαιτήσεις των καιρών και κυρίως δεν έχει στενά ομολογιακό και κατηχητικό χαρακτήρα. Δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές να έρθουν σ’ επαφή και να γνωρίσουν όχι μόνο την ορθόδοξη πίστη, αλλά και τα υπόλοιπα θρησκεύματα που δρουν στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο το μάθημα να αποκτά θρησκειολογικό χαρακτήρα( αυτό είναι αδύνατον να γίνει, μιας και η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών ακολουθεί το Ορθόδοξο δόγμα). Μαθαίνουν, τέλος, τους Ορθόδοξους μαθητές να σέβονται τους αλλόδοξους ή αλλόθρησκους συμμαθητές τους, και το αντίθετο.
Η Λατινική Επισκοπή Χίου έχει την πλέον ένδοξη ιστορία από όλες τις υπόλοιπες Καθολικές Επισκοπές στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε κατά τον 13ο αιώνα. Δεν είναι ξεκάθαρα τα όρια της δικαιοδοσίας αυτής της Επισκοπής κατά τη διάρκεια του παρελθόντος, λόγω των συχνών ιστορικών περιπετειών του νησιού. Ως Λατινική Επισκοπή είχε και κάποια εξάρτηση από την Αρχιεπισκοπή της Γένοβας, απ' όπου καταγόταν ένα σημαντικό μέρος του Καθολικού πληθυσμού της Χίου(οι Γενοβέζοι κατείχαν το νησί από το 1346 έως το 1566). Από την Καθολική κοινότητα της Χίου (1566 και μετά) προήλθαν 3 καρδινάλιοι, τουλάχιστον 60 επίσκοποι και αρχιεπίσκοποι, γενικοί και τοπικοί ηγούμενοι μοναχικών ταγμάτων και αρκετοί μακάριοι και άγιοι που έχουν λησμονηθεί.
Στην καλή τοπική εποχή της η Καθολική κοινότητα στη Χίο είχε γύρω στα 3.000 μέλη (το 1822). Σήμερα στην Επισκοπή Χίου έχουν προσαρτηθεί τα νησιά της Μυτιλήνης (1931), της Σάμου (1972), καθώς και όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου εκτός από τα Δωδεκάνησα. Ωστόσο, δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση της, καθώς έχει γύρω στα 100-150 μέλη, και σχεδόν όλα μη ελληνικής καταγωγής. Σε λειτουργία βρίσκονται, έκτος από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, και άλλοι δύο Ναοί η Παναγία η Καθολικιά στο Φραγκοβούνι του Κάμπου της Χίου(γιορτάζει στις 15 Αυγούστου) και ο Άγιος Ισίδωρος ο Καθολικός στην περιοχή Τάλλαρος, πάλι του Κάμπου της Χίου(γιορτάζει στις 14 Μαΐου). Από το θάνατο του τελευταίου και μοναδικού Έλληνα Λατίνου Επισκόπου Χίου Νικολάου Χαρικιόπουλου, η Αγία Έδρα εμπιστεύεται αυτή την τοπική Εκκλησία στη φροντίδα ενός "Αποστολικού τοποτηρητή", που είναι σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Νάξου – Τήνου και Μητροπολίτης παντός του Αιγαίου π. Ν. Πρίντεζης. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του τελευταίου σε εφημερίδα της Χίου(2005): Η κοινότητά μας δεν ήταν ποτέ πολυάριθμη, αλλά ήταν στελεχωμένη κι οργανωμένη καλά. Με οικονομικές δυνατότητες, πλούσιο έμψυχο δυναμικό με πλούσιο έργο, μοναχές, το Καθολικό κολέγιο, το μοναστήρι των Φραγκισκανών, που έχει μετατραπεί πλέον σε πνευματικό κέντρο(το αγόρασε πρόσφατα η νομαρχία Χίου και το επισκευάζει). Η σημαντική αποψίλωση άρχισε απ’ τη στιγμή που έφυγε ο ιερέας το 1971, αφού ήταν απομονωμένος. Ακολούθησε η φυγή των καλογραιών, αφού δεν είχαν την δυνατότητα να λειτουργηθούν. Απ’ εκεί και πέρα μας αποδυνάμωσε και η φυγή προς τα μεγάλα αστικά κέντρα, απ’ τα μέσα περίπου του περασμένου αιώνα.
Θερμές ευχαριστίες, τέλος, οφείλουν να δοθούν στην Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Χίου κ. Ρένα Χούλη (ΠΕ 02) και τον υποδιευθυντή του σχολείου κ. Πολύδωρο Στείρο(ΠΕ 03), οι οποίοι όχι μόνο αποδέχτηκαν με χαρά, αλλά και στήριξαν εμπράκτως τόσο την συγκεκριμένη εκπαιδευτική επίσκεψη, όσο και τις άλλες έξι που πραγματοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς σε θρησκευτικά μνημεία του νησιού είτε στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών μεμονωμένα από τάξεις (Α΄ Γυμνασίου στον Ιερό Ναό Παναγίας Λέτσαινας, Β΄ Γυμνασίου στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου στη συνοικία Λατόμι της πόλης, Γ΄ Γυμνασίου στο Μετζητιέ Τζαμί που λειτουργεί ως Βυζαντινό Μουσείο στο κέντρο της πόλης και στο 1ο Γυμνάσιο Χίου στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τις κατακόμβες που παρουσίασε στα παιδιά, αν και συνταξιούχος πια, ο δημιουργός του Θεολόγος Καθηγητής π. Γεώργιος Λιαδής, Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου – Δρ. Θεολογίας) είτε από όλο το σχολείο κατά τη διάρκεια σχολικών περιπάτων( επίσκεψη στις Ιερές Μονές Μερσινιδίου και Αγίων Μήνα, Βίκτωρος και Βικεντίου).  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου